субота, 28. јун 2014.

Stefanović: Hrvati najverovatnije rušili sajt Kurira!

BEOGRAD - Ministar policije Nebojša Stefanovic tvrdi da su uzrok 24-casovnog napada na sajt Kurira komentari citalaca ispod izveštaja s utakmice Meksiko-Hrvatska!


Na hitnoj konferenciji za medije ministar unutrašnjih poslova otkrio je da su nadležni utvrdili da se napad na sajt Kurira dogodio nakon objavljivanja teksta o fudbalskoj utakmici izmedu Hrvatske i Meksika i komentara koji su usledili, te da dosadašnja istraga ukazuje na to da je kljucni napad ili jedan od najvažnijih došao s teritorije Republike Hrvatske.


Racunarska sabotaža


- Nakon toga je zapoceo napad, i to je najverovatnije uzrok napada i rušenje portala Kurira. Mi hocemo da razotkrijemo sve koji su ucestvovali u delu racunarska sabotaža i obaveštavacemo vas kako istraga napreduje - kazao je Stefanovic i dodao da je utvrdeno da je rec o masovnom DDos napadu, kad je u jednoj sekundi pristup internet sajtu dnevnog lista Kurir zahtevalo izmedu 60.000 i 80.000 racunara s razlicitih lokacija.
- Mi cemo kolegama iz Hrvatske prosledivati sve logove koje budemo dobijali i u narednim satima od provajdera pošto je njima teško iz tehnickih razloga da nam odjednom daju sve.


Da li je ovaj napad delo organizovane grupe, ministar nije mogao da otkrije jer bi se, kako kaže, mogli izgubiti dokazi koji ce tokom istrage biti potrebni da bi se potvrdili podaci s hard diskova tih lica.


Otkricemo pocinioce


Na konstataciju novinara da je ovo udar na slobodu medija, te šta ce država da preduzme povodom toga, Stefanovic je porucio:
- Pa upravo ovo što smo radili, otkricemo ko su pocinioci. Zahtevali smo na osnovu logova koje smo dobili od provajdera iz Kurira tacne IP adrese i imena lica koja se kriju iza tih adresa, a koje se nalaze na teritoriji jedne od susednih država - kazao je ministar.


VRACAJU SE DOMA: Meksiko srušio hrvatske snove o osmini finala

Uzbuna... „Sporni“ tekst na sajtu Kurira

Napad na sajt Pešcanika


Cekamo odgovor iz inostranstva


- Kad je rec o napadu na sajt Pešcanika, mi smo uradili istragu, identifikovali preko logova osam država i osam kljucnih adresa s kojih su napadi dolazili. Pošto su svi napadi dolazili izvan Srbije, svim tim državama smo, u skladu s policijskom saradnjom, poslali zahteve za dostavljanje odredenih informacija - da nam se dostavi informacija ko stoji iza tih napada, ko su lica iza tih IP adresa. Još uvek nismo dobili povratnu informaciju. Meni je žao što ne mogu da uticem na to kako ce oni da urade svoj posao i kojom brzinom, ali ocekujemo informacije iz tih država - kazao je Stefanovic. Zemlje od kojih se ceka odgovor su Rusija, Nemacka, Holandija, Francuska i Japan.

Predrag Roganovic

Kurir: Napadi sa 80.000 "zombi" racunara


- Napad je zapocet u utorak posle ponoci i izveden je u tri navrata, od kojih su drugi i treci, u osam ujutru i 13 casova po podne, oborili sajt Kurira. Naša analitika pokazivala je da su u pitanju napadi iz gotovo citavog sveta i jedini nacin da se odbranimo i makar vidimo u Srbiji bio je da blokiramo celo inostranstvo, što nam je na kraju i uspelo pomocu SBB. Tek sutradan ujutru problem je otklonjen - rekao je direktor sajta Kurira Predrag Roganovic i dodao:
- Kako bi se problem razumeo napominjem da su napadi izvedeni sa 80.000 "zombi" racunara iz celog sveta, odnosno neko, verovatno grupa hakera, preuzela je kontrolu nad 80.000 racunara koji su gušili sajt Kurira DDoS saobracajem. Dostavili smo sve raspoložive podatke Upravi za visokotehnološki kriminal, u svakodnevnom smo kontaktu i nadamo se da ce pocinioci biti pronadeni.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |