петак, 27. јун 2014.

Vučićevi sapliću investitore u Vojvodini

Vlada Vojvodine optužila je republicku administraciju da ugrožava najvece investicije koje su bile planirane i ugovorene u pokrajini. Pokrajinska vlada tvrdi da se to upravo desilo s poništavanjem dozvole za gradnju vetroparka u Kovinu, projekt vredan cak 300 miliona evra.

Dozvolu izdali, pa dozvolu poništili. A investitor ceka... dok ne odjezdi s vetrom

"I to se dešava u jednom od najvažnijih sektora obnovljivih izvora energije koja u svom obimu cini polovinu ukupnih stranih ulaganja u prošloj godini", saopšteno je u Novom Sadu.



Ministarstvo gradevinarstva, saobracaja i infrastrukture, na cijem je celu bivša ministarka energije Zorana Mihajlovic poništilo je gradevinsku dozvolu za izgradnju infrastrukturnog kompleksa vetrogeneratorskog polja Cibuk kod Kovina. Investitoru - Vetroelektranama Balkana iz Beograda dozvolu je izdao pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.


Ministar energetike Aleksandar Antic je uveren da ce se naci rešenje. Najavio je razgovor sa Udruženjem za energiju vetra i Elektromrežom Srbije. Priznao je da mu je veoma teško da prica koliko je Srbija otvorena za investicije u obnovljivim izvorima energije dan nakon što je poništena gradevinska dozvola za gradnju vetroparka.


Kao razlog u Ministarstvu su naveli da je dozvola izdata suprotno važecim propisima, jer je odluka o gradnji trafo-stanice i prikljucnih dalekovoda napona veceg od 110 kilovolti u nadležnosti Javnog preduzeca Elektromreža Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu gradevinarstva Aleksandra Damnjanovic potvrdila je da rešenje poništeno na inicijativu Elektromreže Srbije, ali da je ministarstvo "spremno da pruži svaku vrstu pomoci" kolegama u pokrajini. To se, kako je objasnila, pre svega, odnosi na pravnu pomoc pokrajinskom sekretarijatu da bi moglo da izda novo rešenje koje ce biti zakonito, a koje ce istovremeno omoguciti da investitor nastavi u vrlo brzom roku sa izgradnjom vetroparka.


Medutim, vlada u Novom Sadu tvrdi da je gradevinsku dozvolu izdala na osnovu energetske dozvole republickog Ministarstva energetike.


Tako se ovo birokratsko zamešeteljstvo pretvorilo u pink-pong s politickom pozadinom u kojoj republicka vlada podmece klipove vojvodanskoj vladi na cijem je celu lider opozicione Demokratske stranke Bojan Pajtic.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |