понедељак, 30. јун 2014.

NUNS: Nečuveni cenzorski postupak Gradske uprave Zaječara

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas u saopštenju "najoštrije protestuje zbog necuvenog postupka Gradske uprave SO Zajecar", koja je u utorak zabranila ulaz novinaru Vuksanu Cerovicu.


Nezavisno udruženje novinara Srbije ocekuje da zajecarsko Tužilaštvo postupi po krivicnoj prijavi koju je Cerovic podneo protiv NN lica zbog sprecavanja novinara da obavlja svoj posao od javnog interesa. Ovim cenzorskim postupkom narušena je Ustavom garantovana sloboda informisanja, dodaje NUNS.


Takode, dodaje se u saopštenju, grubo je prekršen Zakon o javnom informisanju koji propisuje obavezu državnih organa i organizacija, organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave "da informacije o svome radu ucine dostupnim za javnost i to pod jednakim uslovima za sve novinare i sva javna glasila". 
U saopštenju NUNS podseca da je ova zabrana suprotna i Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog znacaja, koji zabranjuje diskriminaciju novinara ili javnih glasila. 
Cerovic je obavestio je NUNS da je 24. juna na ulazu u Gradsku upravu Zajecara zatekao istaknuto obaveštenje: "Novinaru Vuksanu Cerovicu zabranjen je ulazak u zgradu Gradske uprave". 
On je prvo pozvao policiju koja je evidentirala zabranu i uzela izjavu od portira, a zatim podneo krivicnu prijavu. 
Cerovic smatra da je "povod za ovu primitivnu odluku" njegov novinski tekst o "mahinacijama u zajecarskoj lokalnoj samoupravi".

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |