понедељак, 30. јун 2014.

PRESUDA ZA KONTRAST Roditelji: Ove kazne su sramota za pravosuđe

NOVI SAD - Tamarina mama je na groblju. Nije mogla da prisustvuje presudi, a kad sam joj javio šta je presudeno, s Tamarinog groba je porucila da su ove kazne sramota za pravosude. Ovako bedna kazna koja zaslužuje svaku osudu dokazuje slabost sistema i države. Šta bi bilo da je nastradalo 20 ili 100 ljudi? Znaci, opet bi dobili devet, sedam i pet godina.


Ovo je juce za Kurir izjavio Branko Miladinovic, otac tragicno nastradale Tamare (25), koja je sa još petoro mladih 1. aprila 2012. godine poginula u požaru u diskoteci „Kontrast“ u Novom Sadu. Posle maratonskog sudenja, vlasnik „Kontrasta“ Alojz Ganic (68), zakupci Slaviša Stanišic (46) i Dejan Ratkovic (36) i elektricar Miroslav Papuga (50) osudeni su na ukupno 30 godina zatvora. Inace, izricanju presude na sopstveni zahtev nije prisustvovao optuženi Miroslav Papuga.


Povici u sudnici


Kad je sudija Višeg suda Borivoj Pap procitao presudu, u prepunoj sudnici culi su se jauci okrivljenih.
- To je sramota - povikala je jedna žena iz publike, posle cega ju je sudija upozorio.
Nezadovoljstvo nije krio ni Branko Miladinovic, otac nastradale Tamare.
- Necemo ostati na ovome. Žalicemo se na ove presude, a nastavljamo i postupke pred osnovnim tužilaštvom, koje je vec bilo u situaciji da procesuira sve inspektore iz sektora za vanredne situacije, turistickog i gradevinskog inspektora i vatrogasce. A gde su nadležni, odnosno nadredeni njima, zašto oni nisu osudeni - zapitao se Miladinovic.
Renatova majka Snežana Vukovic takode je bila ogorcena presudom.

- Ovo je bilo sudenje za izazivanje požara u „Kontrastu“, ali ne i za smrt naše dece. Po meni, krive su i nadležne institucije, ljudi koji su zaposleni, ali ne znaju da rade svoj posao. Krivi su i vatrogasci koji su došli u smanjenom broju... Od 21 vatrogasca došlo je njih 15, a nikad nije obrazloženo zašto nije došla cela smena. Niko nije objasnio zašto su došli s pokvarenim vozilom bez vode i zašto nisu imali zaštitna odela da udu u vatru - rekla je Snežana Vukovic.

Uskratili mi unucice


Rade Anicic, otac nastradale Marine, kaže da je drhtao i plakao dok je sudija citao presudu.
- Po ko zna koji put sam sebi postavio pitanje: „Ko mi je to uskratio da ne docekam unucad“. Meni ništa ne znace ove presude sve dok se ne kaže ko je kriv za smrt naše dece - rekao je Anicic.


Osudeni su posle dve godine i tri meseca pušteni iz pritvora dok presuda ne postane pravosnažna.
- Više ne postoje razlozi zbog kojih im je pritvor odreden još 2012. , a kasnije više puta produžavan - rekla je Svetlana Tomic Jokic, portparolka Višeg suda.

Zamalo se onesvetio
MARKOVOM OCU POZLILO


Ljubiša Pavlovic, otac nastradalog Marka, teško je podneo citanje presude.
- Šta da kažem... Sasvim mi je svejedno, moga Marka nema, pa nema. Otkako je Marko poginuo, danju placem, a nocu ne spavam. Jedva sam izdržao u sudnici, umalo se nisam onesvestio - rekao je Ljubiša.


Obrazloženje
NISU POŠTOVALI MERE ZAŠTITE


Sudija Pap je rekao da optuženi nisu postupili po navodenim merama zaštite od požara i da su krivi jer su od 1. januara 2007. do kobnog 1. aprila 2012. omogucili rad „Kontrasta“ iako su bili svesni mogucih posledica.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |