петак, 27. јун 2014.

Zakon o radu pretvoriće radnike u jeftinu radnu snagu

 Udruženi sindikati "Sloga" ocenili su danas da izmenama postojeceg Zakona o radu Srbija nece dobiti manju nezaposlenost i vece investicije vec ce radnici biti pretvoreni u jeftinu radnu snagu.

Protive se novom Zakonu o radu (Foto: Ilustracija)

"Predloženom sadržinom on (zakon) ce radnike pretvoriti u jeftinu radnu snagu na smanjenom tržištu rada", navodi se u saopštenju izdatom posle današnje javne rasprave održane u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.


Dodaje se da novi Zakon o radu najavljuje generalnu makroekonomsku politiku vlade za koju je ocenjeno da ga donosi pod pritiskom krupnog kapitala, dok se uopšte ne bavi posledicama koje mogu nastati posle njegove primene.

"Verzije predloga zakona su se dosad nametale iz više pravaca, od Ministarstva rada, Ministarstva finansija i Ministarstva privrede, kao moguci marketinški trik, jer ni sindikati, niti javnost znaju ko ga je napisao, niti se znaju koja se rešenja promovišu i šta se želi tacno njima postici", saopštila je ''Sloga''.

Sindikat je, takode, ocenio da postoji tendencija da se taj, kao i drugi sistemski prateci zakoni donesu na brzinu i bez kvalitetne rasprave i saglasnosti sindikata.

"Najavama da ce država da prelomi, šalje se jasna poruka da ce se on iskljucivo prelamati preko leda radnika, posebno preduzeca u restruktuiranju, u kojima ce nakon primene sistemskih zakona uslediti masovni otkazi i time se generalno na tržištu rada povecati i broj nezaposlenih, što neminovno vodi ka padu cene rada i padu prosecne cene rada, a time i do generalnog pogoršanja položaja radnika u
Srbiji", dodaje se u saopštenju.

Premijer Srbije Aleksandar Vucic izjavio je ranije danas da je spreman da "vec sutra" s predstavnicima dva reprezentativna sindikata razgovara o izmenama Zakona o radu, ali je ponovio da se nece odustati od reformskog karakteta tog zakona.

"Nikakav problem nemam s tim. Vec sam se tri-cetiri puta sastajao sa sindikatima, sastacu se i peti put", rekao je Vucic novinarima na konferenciji u Beogradu Saveta stranih investitora "Rijaliti cek" posvecenoj poboljšanju uslova za poslovanje.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |