субота, 28. јун 2014.

Šta je Vučić pričao sa Srbima sa KiM?

 Dugo ocekivan, najavljivan i nekoliko puta pomeran sastanak kosovskih Srba sa premijerom Aleksandrom Vucicem održan je u utorak u Beogradu. Predstavnici Srpske liste koji su se najbolje plasirali na proteklim kosovskim izborima i predsednici opština, razgovarali su sa Vucicem o buducem jedinstvenom nastupanju i dogovorili ucestvovanje u kosovskoj vlasti.

Grupni portret bez premijera: Ucesnici sastanka u Beogradu

Ipak, premijer nije, kao što se ocekivalo, stajao uz njih dok je Marko Ðuric govorio medijima o cemu je bilo reci na sastanku. Gde je i zašto Vucic nestao, nismo uspeli da saznamo, što je podgrejalo spekulacije o tome da li i koliko aktuelna vlast u Beogradu stoji iza tih kandidata.



Ðuric, direktor Kancelarije za KiM je, izmedu ostalog, rekao da je važno da Srbi preuzmu deo odgovornosti za upravljanje institucijama i uzmu ucešce u vlasti. Iako su neki od kandidata za poslanike vec ucestvovali u kosovskoj vladi, Ðuric je ostao pri stavu da je rec o pokrajinskoj vlasti i privremenim institucijama.


- Za našu zajednicu na KiM izuzetno znacajno da što je više moguce uticemo na dogadaje. Dogovor o jedinstvenom politickom delovanju ima za cilj da uzmemo više uticaja u privremenim institucijama samouprave na KiM. U narednim danima cemo sprovoditi aktivnosti po tom pitanju i uveren sam da ce Srbi na Kosovu i Srbija izaci jaci iz ovog procesa - rekao je Ðuric.


Slobodan Petrovic, zamenik premijera Kosova, a jedan od kandidata Srpske liste sa najvecim brojem glasova, kaže da je sastanak u Beogradu protekao u konstruktivnom dijalogu i da je ovo prvi put da se na ovaj nacin dogovaraju aktivnosti koje se odnose na interese srpske zajednice.


- Srbi su platili visoku cenu zbog nepostojanja jedinstva u prošlosti - podvukao je gradonacelnik Gracanice Branimir Stojanovic.


O izboru nove vlasti u Prištini Srbi se nece izjašnjavati. To tvrdi Saša Milosavljevic iz Srpske liberalne stranke.
- Dogovor je da bez obzira na to ko formira vladu, Srbi ucestvuju u vlasti i da doprinesu više našoj zajednici. Na izbor ko ce da formira Vladu ne želimo da uticemo. Oni su birali, oni nek se dogovore, a mi cemo se saglasiti s tim - istakao je Milosavljevic.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |