петак, 27. јун 2014.

SNS izbegava kritiku Zakona o radu

 U vladajucoj Srpskoj naprednoj stranci smatraju da zvanicna javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o radu, sistemskog zakona koji ce imati posledice po najšire slojeve stanovništva Srbije i privredu, uopšte nije potrebna jer, kako kažu, o tom zakonu se govori "vec dve godine", a u njegovoj izradi su ucestvovale "sve relevantne strane".

SNS smatra da zvanicna javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o radu uopšte nije potrebna

Kako je Danasu zvanicno i konacno potvrdeno u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, zvanicne javne rasprave o Zakonu o radu nece biti, a predlog izmena, posle datog mišljenja Socijalno-ekonomskog saveta, bice poslat Vladi, a zatim po hitnom postupku i Skupštini Srbije.


Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtic proteklih dana uporno je postavljao pitanje Vladi Srbije i SNS da mu objasne razloge neodržavanja javne rasprave, ali umesto odgovora naprednjaci ga diskvalifikuju na licnoj osnovi, cak tražeci od lidera opozicione DS da "prestane da kritikuje vlast".

Zoran Babic, šef poslanicke grupe SNS u Narodnoj skupštini, u razgovoru za Danas je ocenio da se o Zakonu o radu razgovara "vec dve godine" i da su tokom tog perioda u raznim radnim grupama za pisanje izmena zakona ucestvovali sindikati i poslodavci, a sada i predstavnici Privredne komore Srbije.

- S obzirom na važnost zakona i ucešce strucne javnosti, Vlada nije stala ni na jednu stranu i zato tim zakonom podjednako nisu zadovoljni ni poslodavci ni sindikati, kazao je Babic.

Na pitanje zašto javna rasprava nije zvanicno proglašena i da li u SNS i Vladi znaju da time krše Zakon o državnoj upravi i Poslovnik Vlade Srbije, Zoran Babic je odgovorio da ne bi trebalo da se "hvatamo za procedure i formalnosti, jer je ucešce najstrucnije javnosti obezbedeno", a da ce svi koji su zainteresovani moci da vide predlog zakona kada ude u skupštinsku proceduru.

 Valja podsetiti da je premijer Vucic u ekspozeu pred Narodnom skupštinom naveo i sledece:

- Omogucicemo privredi, civilnom društvu i drugim zainteresovanim stranama da ucestvuju u svim fazama pravnih akata, od koncepta zakona do predloga, ukljucujuci i pripremu podzakonskih akata.


Zoran Babic je takode ocenio da "kada bi svi zainteresovani ucestvovali u pisanju zakona, imali bismo 500.000 razlicitih mišljenja koja nikako ne bi mogla da se usklade".

DS i SNS vec tri dana dana komuniciraju "saopštenjem na saopštenje", a sve je pocelo kada je predsednik demokrata Bojan Pajtic pitao naprednjake zašto "Vuciceva vlada ne organizuje javnu i demokratsku raspravu o jednom od najvažnijih zakona za sve ljude u Srbiji", uz opasku da je "podlost" to što se novi zakon o radu usvaja na mala vrata, bez javne debate, tokom leta i trajanja Svetskog prvenstva u fudbalu.

Umesto odgovora Gradski odbor SNS iz Novog Sada se izvinio Pajticu "što mu remeti planove za godišnji odmor" i porucio mu da treba da prestane da kritikuje vlast, uz upozorenje da ce DS, ako tako nastavi, izgubiti i sadašnjih šest odsto podrške. SNS je pozvala Pajtica da ostavi ljude kojima je narod ukazao poverenje da rade svoj posao, istovremeno ga pozvavši da "smanji odlaske u solarijum, koji ocigledno utice loše na njegovu moc rasudivanja i zdravorazumskog ponašanja".

Nakon što je Bojan Pajtic još nekoliko puta postavio isto pitanje o Zakonu o radu, novosadski odbor SNS je saopštio da se iz "histericnog saopštenja" predsednika DS i predsednika Pokrajinske vlade vidi da "funkcioneri stranke koja se lažno predstavlja kao demokratska nisu navikli na odgovornost i kritiku".

Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, ocenio je za Danas da SNS koristi argumente ad hominem kojim se obezvreduje kriticar.

- To je verovatno stara praksa, jer partije koje dodu na vlast koriste isti stranacki aparat, štabove i kuhinje za odgovaranje ostalim partijama. Umesto da kažu neke argumente, za koje ne kažem da ih nema, poput dramaticnih dešavanja oko poplava, oni koriste stari manir. Umesto ulaska u problem oni obezvreduju kriticara, objasnio je Goati.

List Danas je od aprila i ustolicenja ove vlade više puta ukazivao da zbog rokova za usvajanje sistemskih i reformskih zakona, koje diktira premijer Aleksandar Vucic, postoji ozbiljna mogucnost da ti zakoni budu usvojeni bez javne rasprave. Time se krši Zakon o državnoj upravi, koji nalaže da se javna rasprava organizuje kada se bitno menja uredenje nekog pitanja ili kada to posebno zanima javnost.

U inoviranom Poslovniku Vlade Republike Srbije, koji je na snazi od aprila 2013, preciziraju se kriterijumi iz Zakona o javnoj raspravi. Ona se uvek mora organizovati kada se priprema nov sistemski zakon, kada se priprema neki drugi novi zakon, osim kada nadležni odbor Vlade na obrazloženi predlog ministarstva koje priprema nacrt zakona ne utvrdi drugacije, i kada se pripremaju izmene i dopune zakona kojima se bitno menjaju rešenja iz postojeceg zakona pri cemu odbor Vlade odlucuje hoce li biti organizovana javna rasprava.

Poslovnik propisuje i rokove, odnosno da javna rasprava traje najmanje 20 dana, a da rok za dostavljanje predloga ne može biti kraci od 15 dana.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |