понедељак, 30. јун 2014.

PORAŽAVAJUĆE: Srbinu za stan treba 156 prosečnih plata!

BEOGRAD - Gradanin Srbije treba da radi 13 godina da bi s prosecnom platom mogao da kupi stan od 70 kvadrata, i to pod uslovom da tu platu iskljucivo štedi za stan.
Za razliku od Srbije, stanovniku Danske i Nemacke potrebno je mnogo manje - oko 2,2 godine, Francuzu 9,3, a Rusu 10,1. Ekonomska snaga države, pokazalo je istraživanje revizorske kuce „Dilojt“, nije presudna za broj godina. „Dilojt“ je analizirao cene stanova i kuca u 12 država Evropske unije. Ideja je bila da se godišnje zarade uporede s cenama nekretnina kako bi se izracunala dostupnost posedovanja sopstvenog objekta za stanovanje.


Tranzicija


Zemlje u tranziciji, poput Ceške, Madarske, Poljske, i Rusija imaju najniže cene stanova, malo vece od 1.000 evra po kvadratu. Sa cenom manjom od 1.000 evra Madarska je izuzetak, a i Srbija bi mogla da se poredi s njom jer je u prvom kvartalu ove godine prosecna cena, prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, bila oko 900 evra.


Racunica za Srbiju je sledeca. S prosecnom platom od 400 evra za stan od 70 kvadrata potrebno je 63.000 evra ili 156 plata u narednih 13 godina
Miroslav Cvetkovic, direktor agencije „Cvetkovic-Roškov“, kaže za Kurir da analizi „Dilojta“ nema šta da doda. On veruje da ce ekonomska situacija biti bolja, što ce olakšati kupovinu stanova. Cene stanova u Beogradu, kako kaže, više ne padaju, došle su na nivo na kojem bi trebalo da budu.
- Tržište se sreduje, sad je mnogo uredenije i to bi trebalo da raduje kupce i prodavce - porucuje on.


Ekonomija države


Pristupacnost posedovanja sopstvenog stana, kako se navodi, nije povezana s ekonomskim razvojem države. Ako se poredi BDP i dostupnost, onda se zemlje mogu podeliti u tri grupe.
- Danska, Nemacka, Belgija, Holandija i Austrija, koje imaju visok BDP i najvecu pristupacnost kupovine novog stana. U drugoj su Italija, UK i Francuska, koje imaju prosecan BDP i slicnu dostupnost. I u trecoj grupi su Ceška, Madarska i Poljska, gde je BDP niži, kao i dostupnost - navode u „Dilojtu“.


CINJENICE
Najskuplji London, Varšava jeftina


- u Londonu i Parizu najskuplji kvadrat novog stana - 10.000
- najjeftinije prestonice su Budimpešta i Varšava sa 1.200 evra
- cene u Minhenu i Moskvi su tri i po puta vece od nacionalnog proseka
- najviše stanova i kuca u privatnom vlasništvu u državama centralne i istocne Evrope, a najmanje u Nemackoj

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |