субота, 28. јун 2014.

Pak: Beograd je zatočenik Mitrovice

Nemacka poslanica Doris Pak ovih dana napušta Evropski parlament posle 25 godina koliko je u njemu provela baveci se uglavnom Balkanom, kulturom i prosvetom. Nastavice da se bavi jugoistocnom Evropom radeci u nemackoj Fondaciji "Konrad Adenauer". Kaže da joj je žao što odlazi, jer na Balkanu ima mnogo toga još da se uradi, mnogo više nego što je mislila kada je pre cetvrt veka pocela svoj prvi poslanicki mandat.

Doris Pak odlazi iz EP posle 25 godina

Meduvladina konferencija EU - Srbija nece se održati u junu zbog nedovoljnog napretka u reformi pravosuda. Da li je to opomena Srbiji?
- Meduvladine konferencije su znacajne da bismo znali dokle se stiglo u pregovarackom procesu. Ako posao nije odraden, onda se ta konferencija odlaže, a time se odlaže i prijem u EU. To znaci da je u rukama Srbije da diktira ritam pregovora o prijemu. Ako Srbija to ne radi ona cini uslugu onima koji se protive ulasku u EU. Ona time šalje i signal svojim gradanima koji su, koliko sam razumela, vecinom podržali otvaranje pregovora sa Unijom jer su videli smisao tog procesa. Ako se pregovaracki proces ne nastavi korektno onda bi to, po meni, smanjilo i podršku gradana. To bi bilo šteta i opasno je.



Poznajem Kosovo od 1989. godine. U ovom trenutku postoji mogucnost da bude formirana vlada u Prištini u kojoj ce se naci oni koji se u celini suprotstavljaju dijalogu sa Beogradom, koji se cak zalažu za Veliku Albaniju. Bojim se da ce ono što se sada dogada na severu Kosova samo osnažiti takav ekstremizam na albanskoj strani na Kosovu, kaže Doris Pak.


Koje su najvažnije prepreke Srbije u pregovarackom procesu sa EU?
- Najvažniji su pregovori i normalizacija odnosa Beograd - Priština i borba protiv korupcije i reforma pravosuda. Odnosi Srbije s Kosovom od samog pocetka su presudni za proces evropske integracije ali su mnogi u Srbiji zatvarali oci pred tim. Niko u EU ne može da prihvati ulazak zemlje koja nije rešila probleme sa susedima. Korupcija i neefikasna administracija predstavljaju prepreku za dolazak stranih ulagaca. Mislim da je sadašnja vlada pocela da radi na tome i nadam se da ce ubrzano nastaviti.


Šta je to što Beograd treba još da ucini na Kosovu?
- Dijalog, koji je poceo uz posredstvo EU, treba da se nastavi. Ono što se sada dešava u severnoj Mitrovici otvara sumnje da Beograd ne cini dovoljan napor da utice na tamošnje protivnike Briselskog sporazuma kako bi se dijalog sproveo u dogovorenom duhu.


U Srbiji su dve velike partije shvatile da je buducnost u EU. Srbija ne može da bude sama, mora da bude negde. Treba sacuvati buducnost mladih u Srbiji, nismo više ni u srednjem veku, ni u devedesetim godinama prošlog veka. Ni Nemacka ne može da bude sama jer je i ona mala u odnosu na svet.
Svet je postao mali i možemo da imamo znacaj samo ako smo deo vece celine. U Nemackoj neki kažu: "Nisu nam potrebni drugi, dovoljno smo jaki i sami". To nije tacno, mi smo jaki jer smo sa drugima, kaže Pakova.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |