понедељак, 30. јун 2014.

POTROŠAČI, OPREZ: Evo kako nas varaju na deklaracijama!

SRBIJA - Stanje u deklarisanju prehrambenih proizvoda na tržištu Srbije je haoticno, a trenutna zakonska regulativa otvara mogucnosti za brojne manipulacije, izjavili su predstavnici potrošackih udruženja, od kojih se neki zalažu i za donošenje posebnog zakona o deklarisanju.


Podvala, kažu, ima kod vocnih sokova, cajeva, proizvoda od mesa gde su sastojci životinjskog porekla zamenjeni onim biljnog porekla, o cemu potrošaci, naravno nisu obavešteni.


Oni isticu i da nepotpune informacije o proizvodima ne nanose štetu samo kupcima, vec i predstavljaju nefer konkurenciju i ugrožavaju “dobre” proizvodace. Predsednik Nacionalne organizacije potrošaca Srbije (NOPS) Goran Papovic istakao je da u deklaraciji moraju biti navedena bitna svojstva i karakteristike samog proizvoda, i ne smeju se sakrivati.


On je napomenuo da bitna svojstva ne moraju da budu nabrojana taksativno, ali da je za svakog potrosaca veoma bitno da zna opšte poreklo prehrambenih proizvoda koje kupuje. Prema oceni Papovica, stanje na domacem tržištu kada je u pitanju deklarisanje robe, je haoticno, a zloupotrebe brojne godinama unazad. Kako je napomenuo, istraživanje jedne nevladine organizacije je pokazalo da je gotovo trecina od 2.000 ispitanih proizvoda bila pogrešno deklarisano.


Papovic je kao primer naveo sokove i caj od brusnice, koji je u jednom slucaju, sadržao svega tri odsto arome brusnice. On je istakao da treba pojacati nadzor nad tržištem i formirati Nacionalni komitet za bezbednost hrane, jer su u suprotnom, upozrio je, otvorena vrata domacim i stranim špekulantima. Papovic je rekao da je dosta toga u toj oblasti uredeno zakonima, ali postoje problemi u njihovoj implementaciji i prazan prostor koji otvara mogucnosti za manipulacije.


Predsednik Pokreta za zaštitu potrošaca Beograd Petar Bogosavljevic rekao je da je da je “mnogo hvaljen” pravilnik o deklarisanju upakovanih proizvoda usvojen krajem prošle godine.


"Kritike koje smo imali na racun tog pravilnika su ignorisane, a priprema se donošenje novog pravilnika, ali sada pod pritiskom ovih iz EU, jer aktuelni nije u potpunosti usaglašen sa obavezujucom regulativom EU", kazao je Bogosavljevic.


On je precizirao da se to odnosi na spisak sastojaka i aditiva, kao i izgled same deklaracije kojom treba da se omoguci potrošacu da brzo dode do onih informacija koje su za njega vrlo bitne. Neke odredbe Zakona o trgovini, sada, tvrdi Bogosavljevic, idu na štetu potrošaca.On je dodao da se to odnosi na to da na deklaraciji ne mora da se navede proizvodac, vec samo trgovac koji preuzima robu proizvodacu.


S druge strane, imate obavezujucu regulativu iz EU da potrošac mora da ima informaciju o proizvodacu i ucesnicima u toj proizvodnji, odnosno put kljucnih komponenti, istakao je Bogosavljevic. On je takode ukazao na dovodenje u zabludu potrošaca kada su u pitanju vocni sokovi i nektari, odnosno osvežavajuca bezalkoholna pica.


Bogosavljevic je objasnio da je u nekim slucajevima vocni slucaj vrlo mali, ispod 10 odsto, ali je na proizvodu istaknuta slika voca, što ne bi smelo da se dešava. Bogosavljevic smatra da treba doneti poseban zakon o deklarisanju i tako ici i ispred obavezujuceg minimuma koji traži EU, pre svega u interesu domacih potrošaca.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |