субота, 28. јун 2014.

SRAMNO: Učesnik afere indeks vodi Pravni fakultet

KRAGUJEVAC - Da li je moguce?!
Profesor Nenad Ðurdevic, jedan od optuženih u aferi „indeks“, imenovan je za vršioca dužnosti dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Tako se na ovoj visokoškolskoj ustanovi nastavlja vladavina umešanih u malverzacije jer je Ðurdevicev prethodnik Predrag Stojanovic obuhvacen optužnicom da je primao mito za upisivanje ocena i izdavanje lažnih diploma.


Razboleo se


Profesori Ðurdevic i Stojanovic su medu 87 optuženih u aferi „indeks“, koja i nakon pet godina sudenja i sedam godina od podizanja optužnice još nema sudski epilog. U meduvremenu, Stojanovic je dva puta biran za dekana, a kako kaže, ostavku je podneo iz zdravstvenih razloga.


- Kada sam izabran za dekana, i tada sam imao zdravstvenih problema, ali je tada bilo važno organizovati rad na fakultetu i prihvatio sam tu funkciju, pre svega da Pravni fakultet prode proceduru dobijanja akreditacije, ali moje zdravlje mi ne dozvoljava da se i dalje bavim tim poslom - istakao je Stojanovic i dodao da je mandat novoizabranog vršioca dužnosti dekana šest meseci, te da u tom roku treba organizovati izbore za novu upravu Pravnog fakulteta. S druge strane, profesor Nenad Ðurdevic juce nije bio dostupan za komentar.


Imenovanje profesora Ðurdevica izazvalo je burna reagovanja. Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije - Transparentnost pozvao je ministra prosvete Srdana Verbica da se javno izjasni da li je u skladu sa etickim akademskim normama da na celo državnog pravnog fakulteta bude postavljeno okrivljeno lice, kao i da Ministarstvo proveri zakonitost ovog izbora, imajuci u vidu da novoizabrani v. d. dekana nije mogao da dostavi validnu potvrdu nadležnog suda da se protiv njega ne vodi krivicni postupak - jer se ovaj postupak vodi u Smederevu.


Dug proces


Bivši rektor Branko Kovacevic se kaže da proces oko afere „indeks“ predugo traje.
- Ovakva situacija ne služi na cast nikome, ni akademskoj zajednici, ni Univerzitetu u Kragujevcu, Pravnom fakultetu, obrazovnom sistemu uopšte, pa i zemlji - rekao je Kovacevic.


Medu 87 optuženih da su primali mito za upisivanje ocena bez polaganja ispita i izdavanje lažnih diploma su ukupno 23 profesora. Optužuju se da su izvršili ukupno 159 krivicnih dela, od kojih su 114 za primanje mita za upisivanje ocene u indeks bez polaganja ispita, za koje su uzimali od 500 do 1.000 evra, dok su lažne diplome.


(A. K.)
 Novi dekan... Nenad Ðurdevic

Napredovali
I SAVET PUN AFERAŠA


Vladavina clanova afere „indeks“ na ovom fakultetu nastavila se uprkos sramnom ponašanju za koje su optuženi. U prilog tome govori i cinjenica da je Ðurdevic krajem aprila ove godine imenovan od strane Saveta fakulteta, a prema podacima sa sajta Pravnog fakulteta, od devet clanova ovog saveta, najvišeg organa upravljanja tom ustanovom, iz redova profesora su i Emilija Stankovic, Sveto Puric, Božin Vlaškovic i Miodrag Micovic, svi optuženi u aferi „indeks“.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |