понедељак, 30. јун 2014.

Nikolić: Srbija je sledeća članica Evropske unije!

BEOGRAD- Predsednik Srbije Tomislav Nikolic danas se zahvalio predsedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barozu na naporima i podršci koju daje Srbiji na njenom putu ka EU i porucio da je Barozo došao u posetu Srbiji - sledecem clanu EU.


Nikilic je na zajednickoj konferenciji za novinare sa Barozom ocenio i da je Serbija napredovala i zato što su svi clanovi Evropske komisije, prvi medu njima Barozo, bili privrženi ideji da Srbija u dogledno vreme treba da postane clanica EU.


Predsednik Republike je naznacio da je pomoc koju je Evropska unija pružila Srbiji posle katastrofalnih poplava pokazala da Srbija može da racuna na mnogo vecu evropsku porodicu.


"Ko zna kako bi se ovo završilo da nam mnoge clanice EU, ali i one koje to nisu, nisu pomogle opremom koju Srbija nema", rekao je on.


Kako je naveo, sa Barozom je razgovarao i o donatorskoj konferenciji na kojoj ce se pokazati solidarnost prema BiH i Srbiji svih država sveta, a uz potpuno pokroviteljstvo EU i uz saradnju Ujedinjenih nacija.


Govoreci o politickim pitanjima, Nikolic je naveo da bi bez Srbije u Evropskoj uniji buducnost Zapadnog Balkana bila veoma neizvesna.


Tokom sastanka sa presednikom Evropske komisije, bilo je, kako je dodao, reci i o poglavljima 23 i 24, borbi protiv korupcije i kriminala, reformi javne uprave..


Nikolic je dodao da se razgovaralo i o odnosima sa administracijom u Prištini, o onome što je do sada postignuto i što bi tek trebalo da se postigne, kao i o uslovima implementacije Briselskog sporazuma.


Predsednik Evorpske komisije Žoze Manuel Barozo je izjavio da proces pristupanja Srbije EU ide dobrim tempom zahvaljujuci posvecenosti pregovarackog tima i porucio da naša zemlja može da racuna na podršku EU u daljem procesu.


Govoreci o reformskim programima u Srbiji, predsednik Evropske komisije je pozdravio ekonomske reforme, borbu protiv kriminala i korupcije, reforme javne uprave...


"Verujem da je to važno za srpski narod nezavisno od pristupanja EU", istakao je on.


Barozo je podsetio da je EU uz Srbiju i u vreme bola i patnje, i izrazio saucesche žrtvama nedavnih poplava.


"Pred naam je još puno posla, ali možete da racunate na podršku EU", rekao je on i podsetio da ce se 16.jula u Briselu održati donatorska konferencija u organizacije Francuske i Slovenije, a ciji je domacin EU.


Barozo je istakao i znacajan napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom, što je kako je naglasio, svakako veoma važno.


"Ocekujem da Beograd i Priština obezbede nastavak i napredak dijaloga", porucio je.


Prema njegovim recima, Srbija ima jedinstvenu ulogu na Zapadnom Balkanu i njeno pristupanje EU je od kljucnog znacaja za dalje proširenje EU u tom regionu.


"Došao sam da u ime EU ponovim da taj proces može da uspe", zakljucio je odlazeci predsednik Evropske komisije na kraju posete Srbiji.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |