петак, 27. јун 2014.

"Briselski sporazum nije pravni već politički akt"

 Ministar pravde Nikola Selakovic izjavio je du utorak da Ustavni sud Srbije treba da se proglasi nenadležnim za utvrdivanje ustavnosti Briselskog sporazuma izmedu Beograda i Prištine jer se radi o politickom a ne pravnom aktu.

Ustavni sud nije nadležan da ocenjuje politicki akt: Nikola Selakovic

"Ustavni sud nije nadležan da ocenjuje politicki akt jer ce time preuzeti ulogu Vlade Srbije za utvrdivanje i vodenje politike", rekao je Selakovic na javnoj raspravi o predlogu Demokratske stranke Srbije za ocenu ustavnosti sporazuma potpisanog u Briselu u aprilu 2013. godine.


Na javnoj raspravi koja je u toku u Ustavnom sudu, ucestvuju predstavnici vlasti, predlagaca i pravni strucnjaci.

Ministar pravde ocenio je da je politicki kontekst takav da suštinska autonomija Kosova i Metohije mora da se utvrdi u pregovorima s Prištinom pre donošenja odgovarajuceg Ustavnog zakona.

U ime predlagaca, akademik Kosta Cavoški ocenio je da sporazum Beograda i Prištine predstavlja opšti pravni akt i da to može videti i osoba bez elementarnog pravnog znanja.

Cavoški je pozvao Ustavni sud Srbije da odlucuje po savesti i da ne naseda na "pravne sofisterije" vlasti.

Predsednica Ustavnog suda Srbije Vesna Ilic Prelic kazala je da ce taj sud sam doneti odluku, ali da je situacija specificna zbog cega je i organizovana javna rasprava na kojoj ce se cuti razliciti argumenti.


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |