субота, 28. јун 2014.

Šešelj: Dolazim!

 Vojislav Šešelj, koji je bez presude u pritvoru u Ševeningenu vec jedanaest i po godina, prema izvorima "Vesti" doci ce u Srbiju ako Vlada u roku od sedam dana da tražene garancije Haškom trubunalu za njegovo privremeno oslobadanje. Radikali ga ocekuju vec na Vidovdan, ali ostaje nepoznato da li ce garancije biti pružene, pošto je lider radikala porucio da nema nameru da se pridržava uslova koji se svode na kucni pritvor u njegovoj kuci u Batajnici.

Vojislav Šešelj porucio stranackim prijateljima da dolazi

Šešeljev politicki ucenik, premijer Aleksandar Vucic, našao se u nebranom groždu, jer je vece predsedavajuceg sudije Žan-Kloda Antonetija zatražilo od vlasti u Beogradu da se izjasni da li može da garantuje sprovodenje uslova pod kojim bi Vojislav Šešelj na inicijativu samog sudskog veca bio privremeno osloboden.


Pravni savetnik lidera radikala, beogradski advokat Milan Terzic, kaže za "Vesti" da Šešelja "ne zanima garancija izdajnicke vlasti, jer tu vlast Šešelj ne priznaje."


- Zahtev iz Haga da se takva srpska vlada izjasni o garancijama za puštanje Šešelja na privremenu slobodu dokaz je da je Tribunal odavno trebalo da donese odluku o obustavljanju postupka. Ukoliko Vucicev i Nikolicev režim postupi po nalogu veca Tribunala, otvoreno ce priznati da sa njima ucestvuju u zaveri protiv Vojislava Šešelja - kaže Terzic.



- Ne plaši se Vucic Šešelja, vec kako da odigra i da zadovolji Hag, ali i da sebe ne izloži osudi srpske javnosti. Kako god bilo, Vucic je svestan da je Šešelj sinonim junaštva i pobede nad Hagom. Narod, u nezavidnoj ekonomskoj situaciji, možda u Šešelju potraži spas, i to je ono što ga plaši - otkriva izvor blizak naprednjacima.


On podseca da se Šešelj pisano izjasnio na predlog predsednika veca Antonetija i rekao da predlog prihvata kao prekid sudenja, ali i to da ce po povratku u Srbiju da nastavi da se bavi politikom i ucestvuje u javnom životu Srbije. Takode je naglasio da ne prihvata policijski nadzor, ni kucni pritvor.


- Šešelj nema nameru da po povratku u Beograd traži odobrenje od srpske vlasti da izlazi iz kuce u Batajnici, niti ce dozvoliti da mu Vucic i Hag odreduju s kim ce da se vida i druži. I to po cenu da se ne vrati u Srbiju - kaže Terzic.


Izvor "Vesti" blizak vrhu SRS-a ocenjuje da se Šešelj vraca u politicki život Srbije na velika vrata kao pobednik u bici protiv Tribunala i podseca da je lider radikala rekao da odbija nošenje ogrlice, narukvice ili "nanožnice", kojima se vreda ljudsko dostojanstvo.


- Šešelj nam je rekao: "Dolazim." Nema dileme da ce odmah da kritikuje izdajnicku srpsku vlast i da prica kako je pobedio Haški tribunal - ponosno kažu radikali u zemunskoj centrali koja je ovih dana u znaku priprema za što bolji docek Vojislava Šešelja. 

Dr Milan Dimitrijevic, medunarodni ekspert za strategiju i odnose s javnošcu, ukazuje da mediji stidljivo prenose ovu vest, a politicki vrh neefikasno zaobilazi tu temu.


- Znacaj povratka dr Vojislava Šešelja je višestruk. Haški tribunal, koji zapadnim silama predstavlja orude za globalno oblikovanje javnog mnjenja po pitanju opravdanosti njihovog "demokratskog" nacina prekrajanja Evrope i sveta, ima sve više poteškoca da opravda presude Srbima. Zato puštanje dr Šešelja ne treba smatrati presedanom ili nekim iznenadenjem, vec logicnom odlukom - kaže dr Dimitrijevic i dodaje da Šešelja treba razumeti što ne prihvata garancije Republike Srbije, odnosno jemstvo kumova Tomislava Nikolica i Aleksandra Vucica.


- Šešelj verovatno smatra da njihova rec, postupak i svaka vrsta garancije nemaju težinu zbog ranijih postupaka prema njemu, ali i njihovih trenutnih rezultata. Ukoliko Šešelj bude pušten na slobodu, zapad ce pokušati da oblikuju javno mnjenje prema svojim potrebama, kako Haški tribunal ne bi potpuno izgubio kredibilitet kod mentora - kaže Dimitrijevic.


Izvor "Vesti" blizak vrhu naprednjaka, priznaje da je srpski premijer u problemu, jer šta god da odluci bice kriv.


- Šešelj je stvorio Vucica kao politicara, a i zahvaljujuci radikalima današnji premijer Srbije dobio je stan, ali je istina i to da je Vucic danas premijer i da Tribunal od njega traži garancije za Šešeljevu privremenu slobodu - kaže jedan od premijerovih stranackih saborac, takode bivši radikal.  Rasim Ljajic: Prvi put se dešava da optuženi odmah kaže da nece da poštuje uslove koje postavlja Tribunal

Srpska radikalna stranka saopštila je da ako režim Aleksandra Vucica i Tomislava Nikolica postupi po nalogu pretresnog veca povodom uslova za oslobadanje i garancija, onda ce ucestvovati u zaveri protiv Vojislava Šešelja.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, ministar Rasim Ljajic, izjavio je da Srbija još nije zvanicno obaveštena o zahtevu za garancijama.
Ljajic kaže da je rec o slucaju bez presedana da Vlada iz medija saznaje o uslovima koje sudsko vece postavlja.


- Kada primimo taj zahtev uci cemo u redovnu proceduru koja je važila za sve optuženike i doneti u skladu sa tim odluku o garancijama - kazao je Ljajic.

Ljajic je rekao povodom poruke Šešelja vlastima u Beogradu da se "ne igraju glavom" i da ne daju garancije protiv njegove volje, kazao da su garancije "upravo glavna tema" i da u protivnom ne bi bilo ništa sporno.


- Vlada je automatski davala garancije za sve optuženike. Ali prvi put se dešava da optuženi odmah kaže da nece poštovati uslove koje postavlja Tribunal, a od nas se traži da poštujemo Ustav i damo te vrste garancije. Država je voljna i spremna da sve uradi, ali mora optuženik da saraduje kada je rec o poštovanju svih uslova koje vece traži - kazao je Ljajic.


On je naglasio da je Haški tribunal u problemu zbog procesa Šešelju i da je Vlada Srbije svesna da sud traži izlaz iz te situacije, ali da Srbija ipak mora da se odnosi korektno i ravnopravno prema svim optuženicima. On je podsetio i da Vlada Srbije nema komunikaciju sa Šešeljem, jer je on to ne želi, i da jedini kontakt ostvaruje s predstavnicima srpske ambasade.


U centrali SRS-a kažu da Šešelj stiže na Vidovdan u subotu i da mu pripremaju veliki docek na beogradskom Trgu Republike.


- To ce da bude miting dobrodošlice srpskom junaku - Šešelju. To je onaj isti Trg Republike gde se pre jedanaest i po godina Šešelj pozdravio sa Srbijom i rekao da ide da pobedi Tribunal. To je isti trg na kome je Tomislav Nikolic, tada Šešeljev zamenik, rekao: "Ako neko od vas u narednih mesec ili dva, vidi negde Zorana Ðindica, recite mu da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom" (Ðindic se povredio na fudbalu) - kažu u centrali SRS-a.


Cim su cacanski radikali iz vrha stranke culi da se ocekuje povratak Šešelja iz Haga, zapoceli su pripreme za organizovani odlazak u Beograd radi doceka. Saša Trifunovic, predsednik SRS-a u Cacku, do sada se prijavilo mnogo žitelja Moravickog okruga iz raznih stranaka koji su zainteresovani za docek Vojislava Šešelja.


 


This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |