понедељак, 30. јун 2014.

NIŠTA OD PRIMIRJA: Pro-ruske snage na istoku ne prihvataju prekid vatre!

KIJEV - Predsednik samoproglašene Luganske Narodne Republike, Valerij Bolotov, odbacio je današnji predlog ukrajinskog predsednika Petra Porošenka o privremenom prekidu vatre i zatražio potpuno povlacenje ukrajinske vojske iz tog regiona.


Porošenko je objavio da ce u najskorije vreme potpisati naredbu o privremenom jednostranom prekidu vatre ukrajinskih snaga na istoku zemlje.


"Niko nece položiti oružje, sve do potpunog povlacenja vojske iz naše zemlje", naglasio je Bolotov.


Porošenko je pre dva dana predložio jednostrani prekid vatre ukrajinskih snaga kako bi bilo omoguceno proruskim snagama na istoku zemlje da polože oružje ili da odu iz zemlje.


On je tada rekao da bi to bio prvi korak u okviru mirovnog plana koji je predložio u cilju deeskalacije konflikta.


Ukrajinski mediji su objavili detalje mirovnog plana u 14 tacaka Porošenka koji, izmedu ostalog, predvida stvaranje tampon zone od 10 kilometara uz granicu s Rusijom, trenutno razoružavanje i vanredne lokalne i parlamentarne izbore.


Detalji mirovnog plana procureli su u javnost ubrzo posle drugog telefonskog razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i Porošenka ove sedmice.


Prema tom planu, predvidena je decentralizacija vlasti i hitno razoružavanje na istoku Ukrajine, gde su ukrajinske snage pokrenule operaciju protiv proruskih snaga.


Mnoge pojedinosti iz mirovnog predloga ukrajinskog predsednika vec su poznati: jednostrani prekid vatre, mirovni razgovori, veca autonomija regiona, zaštita ruskog jezika, ali i dalje je, kako navodi BBC, nejasno kako Porošenko planira da sprovede u delo taj plan i kakve ce biti reakcije druge strane.


Portparol ukrajinske službe za nacionalnu bezbednost rekao je da je u poslednjim sukobima u Ukrajini poginulo 13 vojnika, dok su SAD saopštile da imaju informaciju da je Rusija pripremila još tenkova za slanje u Ukrajinu kao i da je Vašington intenzivirao razgovore sa Evropskom unijom o mogucem uvodenju "oštrijih" sankcija ruskoj industriji odbrane i visoke tehnologije.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |