петак, 27. јун 2014.

Odbrana profesije po džepu građana

 Trodnevnim štrajkom koji je poceo juce, advokati u Srbiji parališu pravosude. U njihovom prepucavanju sa državom koja im je uvecala dažbine ponovo bi glavni i jedini gubitnici mogli da budu gradani koji vec zapljusnuti novim talasom poskupljenja ocekuju i papreno skupe pravne usluge.

Prazne sudnice jer advokati bojkotuju

Advokati tvrde da su ih na štrajk naterali, ne samo novi izdaci, vec i "nezadovoljstvo reformom pravosuda" i previsoke sudske takse zbog kojih je "smanjen pristup pravdi".



U pravosudnim krugovima, medutim, nezvanicno se cuje da je ovakav potez izazvan iskljucivo "udarom na advokatski džep", dok su ostali zahtevi "prikaceni" radi prikrivanja jedinog motiva, nezadovoljstva vecim izdvajanjem dažbina za državu. Kao potvrdu naši sagovornici koji su insistirali na anonimnosti iznose cinjenicu da se iz te branše ni glas nije cuo kada je pre pet godina krenula katastrofalna reforma pravosuda, a ni prošle godine sa ponovnim startom prekomponovanja sudova i nosilaca sudskih funkcija.

- Bez obzira na to o kojoj je delatnosti rec, niko nece dozvoliti da povecanje državnih nameta ide na uštrb zarade, zbog cega uvek gradani, odnosno potrošaci stradaju, skuplje placajujuci proizvod ili uslugu. Pitanje je i zašto država nije našla sistemsko rešenje da proporcionalno povecava sopstvene prihode i da ne namece odjdednom procentualno prevelike dažbine - kaže Zoran Nikolic.


Da je povecanje poreza neposredan povod pobune, u izjavi za "Vesti" potvrduje predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškic. On objašnjava da njegove kolege jesu nezadovoljne situacijom u sudstvu, ali da to ne treba sada da bude segment razgovora.



- Možemo da pricamo i o stanju u sudovima, ali ne sada vec kad advokati pocnu da rade - kaže Šoškic koji ne krije da njegove kolege imaju primedbe na rad nekih sudija koje zloupotrebljavaju samostalnost i nezavisnost funkcije pretvarajuci ih u nerad i samovolju.


Poreska uprava navodi da povecanje poreza advokatima iznosi 46 odsto, a Šoškic uzvraca da su nova rešenja uvecala dažbine od 100 do 200 odsto, što, kako istice, 80 odsto njegovih kolega ne može da placa. On navodi primere gde je porez sa 25.000, skocio na 78.000 ili 98.000 dinara.


Porast nameta, prema recima potpredsednika Nacionalne organizacije potrošaca Srbije Zorana Nikolica se, kao i uvek, završi na gradanima.


- U Srbiji je postala praksa da se svako povecanje taksi, poreza i drugih prihoda za državu prelije na leda potrošaca. Tako i ukoliko se protest advokata završi bez ispunjenja njihovih zahteva oni mogu skuplje naplacivati usluge klijentima - kaže Nikolic za "Vesti".


Ministar finansija Lazar Krstic je istakao da nije dobro da advokati imaju niže poreske osnovice od kamenorezaca, a poznato je da povecanje zahvata i ostale zanatlije i privatne stomatologe i lekare. Ocito su advokati organizovaniji od pomenutih branši i jedinstveni, pa im je pošlo za rukom da stopiraju sudenja, istrage, pa i saslušanja gde je njihovo prisustvo obavezno. Zbog trodnevnog štrajka pomereni su važni procesi, poput procesa Darku Šaricu, ali i vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškovicu.



This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |