понедељак, 27. април 2015.

Vlast krije rasulo u vojsci

 Predstava za premijera: Vežba zastarelom tehnikom u Batajnici

Ove optimisticke vesti premijer je izneo na Uskrs, 12. aprila, kad je na aerodromu u Batajnici, zajedno za vojnim vrhom, posetio 204. vazduhoplovnu i 250. raketnu brigadu Vojske Srbije. Novinarima nije promaklo da su na batajnickom aerodromu bili okupljeni glavni akteri cija se imena navode u nedavno objavljenom izveštaju vojne komisije o tragediji vojnog helikoptera, kad je 13. marta život izgubilo sedam osoba.

Bili su tu i ministar odbrane Bratislav Gašic, nacelnik generalštaba Ljubiša Dikovic, komandant vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Ranko Živak i komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Predrag Bandic.

- Danas ja odgovaram na pitanja. Generale cete moci da pitate sve što poželite sledece nedelje, ali ne i danas - autoritativan je bio premijer.

Ne samo što su svi oficiri cutali kao zaliveni, vec se iz njihovog medusobnog odnosa moglo zakljuciti da su tacne sve one nezvanicne price o lošim medusobnim odnosima izmedu Dikovica i Gašica, ali i izmedu nacelnika Generalštaba i generala Bandica i Živaka, koji su kuliminirali posle tragedije.

Osim što je bez odgovora ostalo pitanje ko snosi odgovornost za gomilu utvrdenih proceduralnih propusta, pad helikoptera je ponovo skrenuo pažnju na loše stanje srpske avijacije i vojske generalno.

Gostujuci na RTS-u krajem prošle nedelje, vojni komentator Miroslav Lazanski ustvrdio je da posle tragedije piloti Vojske Srbije odbijaju da lete i da nisu leteli nekoliko dana, te da je srpsko nebo prakticno nebranjeno.

Na pitanje da li su avioni leteli, Vucic je odgovorio da ne zna.
- Ne znam da li su poletali od srede. Da li je bilo potrebe? Ako nije bilo potrebe - nisu leteli. Da je bilo potrebe, leteli bi i letece uvek za sve one koji misle da mogu da ugrožavaju suverenitet Srbije - porucio je premijer.

On je uveravao da ce uprkos udesu vojnog helikoptera vojska nastaviti da obavlja svoje zadatke i pomagati gradanima u skladu s Ustavom i zakonom, kao i "da ce biti ljudi spremnih da izdaju naloge i naredenja u tim slucajevima".

- Ono što sam hteo narodu da kažem, pošto to zanima narod, jeste da to nece znaciti da niko više ne sme da poleti i da više niko nece da zaštiti naše nebo - dodao je on.

Prethodno je Generalštab VS izdao saopštenje u kome je demantovao tvrdnje Lazanskog o odbijanju pilota da lete i nebranjenom nebu, te porucio da "u sistemu protivvazduhoplovne odbrane stalno dežura para lovackih aviona".

Lazanski, medutim, ostaje pri svojoj tvrdnji da ne lete ni avioni, ni helikopteri.
- Zbog proceduralnih razloga komandant 204. avio-brigade uveo je zabranu letenja, sve dok se za letelice i pilote ne obezbedi ono što je propisima i procedurama i predvideno. Sve ono što je godinama traženo, a nije obezbedeno. A sve je traženo tacno po spisku, i svi su ti zahtevi pilota sklanjani u stranu. Nema guma za migove, pa posle nema ni akumulatora za migove. Mora li Vladimir Putin da nam donira akumulatore - upitao se Lazanski u autorskom tekstu u "Politici".

Prema premijerovim recima, za nabavku potrebnih letelica najvecim delom vec je izdvojen novac, a radi se o 400 plus 200 miliona dinara.
- Cilj nam je da imamo sva cetiri Miga 29 i Mig 21 u najboljem stanju, da do kraja 2016. imamo cetiri jednoseda i dva dvoseda. Za sve ovo, osim poslednjeg, izdvojili smo novac ili ce on biti izdvojen u cetvrtak na sednici Vlade - rekao je Vucic.


Kao primer da je njegova ocena stanja u srpskoj avijaciji tacna, Lazanski tvrdi da je "pre neki dan preko zemlje Srbije proleteo nepoznati avion koji se nije odazivao pozivima iz kontrole letenja".
Migovi Vojske Srbije nisu uzleteli.

Miroslav Lazanski smatra da su rezovi u sistemu odbrane hitno potrebni.
- Piloti helikoptera HT 40 i HT 48 godinama nemaju kacige, adekvatne pojaseve za vezivanje, nemaju potreban broj magnetofona i magnetofonskih traka. Ali tu su LED televizori i procedure - navodi Lazanski, iznoseci podatak da su za potrebe Generalštaba kupljena cak 73 velika LED televizora, dok migovi 29 i 21 nisu mogli da polete zbog nedostatka rezervnih delova.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |