среда, 29. април 2015.

Hrvatska lovi Srbe u Beogradu

 Uhapšeni Ogar je saslušan pred sudijom Veca za ratne zlocine Višeg suda u Beogradu koji je zapoceo ekstradicioni postupak. Ogar je poricao ucešce u zlocinu i pušten je na slobodu, uz zabranu napuštanja mesta boravišta u Srbiji do konacne odluke o izrucenju.

Savo Štrbac, predsednik Informaciono-dokumentacionog centra Veritas, kaže da je na osnovu medunarodnih poternica Interpola Zagreb širom sveta do sada uhapšeno 149 Srba iz Hrvatske, od kojih je 47 vec izruceno Zagrebu. On podseca da Hrvatska i Srbija imaju sporazum o izrucenju, ali da je tim sporazumom obuhvacena ekstradicija za sva krivicna dela, osim za ratne zlocine koji su izuzeti.

Kako nezvanicno saznajemo, Jovan Ogar nalazi se na novom hrvatskom spisku sa još 1.577 Srba procesuiranih za ratne zlocine i taj spisak je navodno pre dve godine dostavljen Ministarstvu pravde Srbije.

- Ogar je bio u Miliciji RSK i presudom Županijskog suda u Zadru, maja 1995. godine, u odsustvu proglašen krivim za zlocin iz januara 1993. u Zatonu kod Obrovca. Osuden je u odsustvu na 20 godina robije. Medutim, istina je da je Jovan pokušao da spreci ubistvo šestoro starijih Hrvata, ali nije uspeo - kaže Štrbac i objašnjava da je od izrucenih Srba, do sada protiv njih 18 obustavljen postupak, ili je optužba odbijena posle prekvalifikacije ratnog zlocina u oružanu pobunu, cime Hrvatska izbegava isplatu odštete za vreme provedeno u pritvoru.

Najpoznatiji je australijski slucaj povodom ekstradicije i rec je o Draganu Vasiljkovicu, Kapetanu Draganu, koji je uhapšen u Australiji, 2006.
- Vasiljkovic je u ekstradicionom pritvoru devet godina, i veci deo je proveo u samici. U meduvremenu je podneo poslednju žalbu Vrhovnom sudu Australije na odluku o njegovoj estradiciji Hrvatskoj. U maju ce se znati šta je Australija odlucila - podseca Štrbac.


On kaže da ovoliki broj obustava postupaka ukazuje i na hrvatsku zloupotrebu Interpola.
Štrbac za "Vesti" podseca da ima zemalja koje ipak olako ne izrucuju Srbe, jer se drže svoga zakonodavstva.

- Nedavno me je posetio naš covek iz Rusije, koji je prošle godine tamo uhapšen po hrvatskoj poternici. Ruski sud je tražio dodatnu proveru identiteta i Hrvati na taj zahtev nisu odgovorili, pa su Rusi odbili njegovo izrucenje - kaže Štrbac i podseca da Jovan Ogar ima samo izbeglicku legitimaciju i da nije državljanin Hrvatske, ali ni Srbije.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |