среда, 29. април 2015.

Premijer (ponovo) obećao bolju budućnost za sve

 Novcanik Srbije danas zdraviji nego pre godinu dana: Aleksandar Vucic

Vucic je, na svecanoj sednici Vlade Srbije, povodom prve godišnjice rada koja se održava u Rudarskom basenu Kolubara, na površinskom kopu Tamnava-Zapadno polje, rekao da ce deficit na kraju aprila iznositi 30 ili 31 milijardu dinara.

Prethodna ocekivanja i dogovor sa Medunarodnim monetarnim fondom (MMF), podvukao je on, predvidali su da minus na kraju cetvrtog meseca iznosi 72 milijarde dinara.

- To je više nego upola manje nego što je MMF-u prihvatljivo - istakao je premijer i podsetio da je i na kraju prvog tromesecja umesto 55 milijardi dinara koliko je planirano, deficit iznosio oko 21 milijardu.    

Vucic je rekao da je i u aprilu naplata bruto domaceg PDV-a veca nego u istom mesecu u 2014.

On je ukazao da je još mnogo toga ostalo da se u zemlji popravi kako bi se došlo na pocetnu poziciju od pre godinu dana, i naglasio da je i u poslednjem izveštaju Evropske komisije naveden pozitivan pomak kada je rec o Srbiji.

Vucic je naglasio da je smanjivanje deficita bio najteži deo posla i zahvalio se gradanima Srbije na istrajnosti i osecaju odgovornosti, a s druge strane, kako je rekao i vlada je pokazala stepen ozbiljnosti, posvecenosti i odgovornost, "sve na šta nismo ranije navikli".

- Novcanik Srbije danas je zdraviji nego pre godinu dana. Niko više ne govori o bankrotu zemlje. Sada nema šale, a Srbija razmišlja o rastu, kada ce i koliko brzo da pokrene proizvodnju - porucio je premijer.

Premijer Srbije Aleksandar Vucic porucio je i Vlada Srbije vodi tešku borbu za oporavak srpske ekonomije, ali i da se svi njeni clanovi nisu uvek najodgovornije ponašali. Premijer je rekao da to ne govori da bi, kako se izrazio, nekog okrivio, vec da bi shvatili u cemu su pravljene greške.

On je dodao da srpska ekonomija nije krenula da propada preko noci, da se uvek mislilo da rešenje dolazi sa neba, da ce ga doneti neko drugi i da je dužnost nekog drugog da nam ga donese.

Mnogi, kako je rekao, još nisu osetili i nisu videli jasne efekte mera fiskalne konsolidacije i uspeha u budžetskim uštedama i povecanju prihoda, ali da Vladu Srbije te poteškoce nece odvratiti od nastavka reformi.

- Sasvim sigurno cemo obezbediti bolju i drugaciju buducost za sve - porucio je premijer u Lazarevcu, u Rudarskom basenu Kolubar.

Vucic je rekao da je danas u tom basenu kako bi zajedno sa ministrima govorili iskreno i dirketno, pre svega sa onima koji su izabrali Vladu i ciji život zavisi od njenog rada.

Premijer je napomenuo da je Vlada Srbije u prethodnih godinu obecala teške i bolne reforme, da se suocila po preuzimanju vlasti sa najstrašnijim i najtežim poplavama koje su odnele mnogo ljudskih života, unesrecile brojne porodice, ali  i gotovo uništile energeletski i elektroenergetski sistem, a da je posle toga krenula u obnovu srušene, razorene i uništene srpske ekonomije.

- Politicari nikada nisu uspevali da vide dalje od sledecih izbora, odbijali su da iskreno razgovaraju... Zato je došlo vreme da neko preuzme odgovornost i da uradi onako kako je moralo u svakoj odgovornoj zemlji u svetu. Današnje okolnosti nisu naših ruku delo, ali moramo da prihvatimo odgovornost da ih ispravimo - naglasio je Vucic.

Premijer Srbije Aleksandar Vucic izjavio je danas da ce Ugovor o projektu "Beograd na vodi" biti predocen javnosti cim stupi na snagu.

- Kada Ugovor o "Beogradu na vodi" stupi na snagu, odmah cemo ga pokazati javnosti. Nijedan ugovor nece ostati skriven i oprostite što neke ugovore nismo objavili jer je tajnost ugovorna klauzula", rekao je Vucic na svecanoj sednici Vlade Srbije povodom godinu dana njenog rada.


Aleksandar Vucic je najavio da ce u junu biti potpuno obnovljena proizvodnja uglja u Rudarskom basenu Kolubara, posle prošlogodišnjih poplava, kao i da ce ove godine u Rudarskom basenu Kolubara biti dostignut nivo proizvodnje od 29 miliona tona uglja.

On je rekao da ce jedan bager biti pušten u pogon 1. juna, kada ce potputno biti obnavljena proizvodnja u Kolubari.

- Prošle godine smo imali prozivodnju od 22,3 miliona tona uglja, a  ove godine cemo imati izmedu 28 i 29 miliona tona proizvodnje. Tražio sam i molio Grcica i sindikate da pomognu i motivišu radnike i da dostignemo 29 mliona tona, što je cilj za ovu godinu - istakao je Vucic.

Premijer Srbije Aleksandar Vucic porucio je da tajkuni više ne upravljaju Srbijom, da je ponosan na politicku stabilnost zemlje, te da je u poslednje dve i po godine u Srbiji otvoreno 192.927 radnih mesta.

Tajkuni, kako je rekao, možda mogu da upravljaju pojedinim medijima i tokovima, ali ovom vladom nikada nisu i nikada nece.

- Posebno sam ponosan na politicku stabilnost i uveren sam da ce ona znaciti sigurnije investicije u narednom periodu - porucio je Vucic na svecanoj sednici Vlade Srbije povodom godinu dana rada.

Kada je rec o obrazovanju, Vucic je istakao da je ono sastavni deo napretka svake zemlje i najavio da ce borba za bolju prosvetu i obrazovanje biti nešto najvažnije za Srbiju što ce vlada morati da preduzme u periodu od 2015. do 2017. godine.

- U prethodnih godinu dana napori su bili usmereni ka modernizaciji naših ustanova. Ministar (Srdan) Verbic borio se sa opravdanim zahtevima naših prosvetara i nisam siguran da smo imali dovoljno vremena za ozbiljnije reforme, za uvodenje dualnog obrazovanja u što više gradova i mesta u Srbiji i drugo - naveo je premijer.


Vlada Srbije jednoglasno je danas usvojila izveštaj o svom jednogodišnjem radu, a njen predsednik Aleksandar Vucic porucio je da ce njegov kabinet nastaviti da radi i donosi teške i hrabre odluke.

Premijer je, zatvarajuci svecanu sednicu održanu na površinskom kopu Tamnava Zapadno polje u RB "Kolubara", zahvalio gradanima Srbije na poverenju koje su joj ukazali, istakavši da je vlada donosila teške odluke koje su neretko bile smele i hrabre u politickom smislu.

- Grešili smo, u to nema sumnje, ali onaj ko radi, taj i greši. Medutim, važno je da nastavi da radi, da ustane, da se podigne i to ce biti naš princip i u buducnosti - porucio je Vucic.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |