субота, 25. април 2015.

"Srbija u Evropu mora preko Nemačke"

 Nemacka najviše vodi racuna u ispunjavanju odredenih kriterijuma: Aleksandra Joksimovic

- Nemacka je najglasnija, ali ne jedina i usamljena u zahtevima da se Briselski sporazum implementira u potpunosti i da Poglavlje 35, koje se u našem slucaju odnosi na normalizaciju odnosa izmedu Beograda i Prištine, bude otvoreno prvo u pregovarackom procesu - istakla je ona u izjavi Tanjugu.

Osvrcuci se na  izjavu komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana da neodlucne zemlje koce otvaranje pregovarackih poglavlja, Joksimovic je ukazala da u komunikaciji sa Briselom uvek moramo voditi racuna o nacinu donošenja odluka, odnosno da se odluka donosi u trenutku kada sve clanice postignu konsenzus.

S druge strane mora se voditi racuna i o težini reci pojedinih zemalja clanica.

- Nemacka je sasvim sigurno jedna od zemalja ciji se glas najviše sluša u ovom trenutku u Briselu, to je zemlja koja je na odreden nacin na sebe preuzela proces proširenja, kao i odgovornost za taj proces - istice ona.

Joksimovic navodi i da Nemacka, kako se cini, ulaže najviše napora da komunicira sa zemljama Zapadnog Balkana, s jedne strane podsticuci pre svega ekonomski razvoj, koji je od kljucnog znacaja za približavanje zemalja regiona evropskim integracijama.

- Ali, sa druge strane je Nemacka ta koja najviše vodi racuna o ispunjavanju odredenih kriterijuma - objašnjava ona.

Prema njenim recima, Briselski sporazum i njegova implementacija je nešto na šta se u ovom trenutku najviše obraca pažnja, a u tom kontekstu je nemacki Bundestag još polovinom prethodne godine izlistao niz radnji koje je neophodno ispuniti kako bi se agenda tog sporazuma pomerila sa potpisanog ka punoj implementaciji.

- Veoma važno je uvek pratiti ono što cujemo iz Berlina. Put ka Briselu u ovom trenutku vodi preko Berlina, ali Berlin nije usamljen u takvim zahtevima i razmišljanjima, vec je najglasniji u formulaciji onoga što je potrebno uciniti - naglašava direktorka Centra za spoljnu politiku.

Ona smatra da velikih nepoznanica nema i da moramo ici u susret tome da ucinimo sve što se u ovom trenutku ocekuje, odnosno ono na šta smo se na odredeni nacin obavezali i, kako kaže, cini se da ce onda i otvaranje poglavlja jednog po jednog ici bez vecih problema.

- Srbiji je potrebno da otvori neko pregovaracko poglavlje više u nekom simbolickom okviru nego što ce to realno dovesti do naglih promena u odnosima izmedu Beograda i Brisela", zakljucila je Joksimovic.

Programski direktor Centra za medunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Nikola Jovanovic kaže da nije tajna da u EU postoje dve grupe država.

- Jedna grupa smatra da su preostale države na Balkanu suviše nestabilne i siromašne, pa EU ne treba da žuri sa njihovom integracijom. Ova grupa zemalja smatra da je ostatak Balkana vec okružen clanicama EU i NATO-a i tako dovoljno privezan za EU orbitu, pa nema potrebe za dodatnim velikim angažmanom u pravcu punog clanstva + objasnio je on u izjavi Tanjugu.

Druga grupa država clanica, kako je naveo, smatra da je neophodno i ove zemlje primiti u clanstvo u bliskoj buducnosti, jer u suprotnom mogu nastati brojne komplikacije u našem delu sveta, a u ovoj grupi su glavnom mediteranske i srednjeevropske zemlje.

Prema njegovim recima, što se tice otvaranja poglavlja, tu odlucuju države clanice, a ne evropska birokratija, tako da se pomenuta podela tu jasno reflektuje.

- Jako je loš signal da se još nije pocelo sa suštinskim pristupnim pregovorima i to dosta govori u kakvim je internim dilemama i preokupacijama sama Evropa. Ipak, ukoliko se proces proširenja i bukvalno zaustavi, to ce biti loše i za Evropu i za Balkan - zakljucio je Jovanovic.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |