субота, 25. април 2015.

Blaćenje ombudsmana koči put u EU?

 Zaštitnika mogu samo gradani da zaštite od države: Saša Jankovic

Izvor "Vesti" objašnjava da bi ovaj slucaj Srbiju moglo da košta usporavanja evropskih integracija.

- Moglo bi da se desi da planirano otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije i EU bude prolongirano - kaže naš izvor.

Ozbiljna zabrinutost Oebsa zbog blacenja zaštitnika gradana Srbije Saše Jankovica medijsko-policijskom aferom "samoubistvo" naterala je i šefa diplomatije Ivicu Dacica da se konacno ukljuci u taj slucaj opravdanjem da kao predsedavajuci Oebsom nije bio konsultovan sa tim stavom.

U vezi sa slucajem Jankovic vršilac dužnosti šefa Misije Oebsa u Srbiji Majkl Ujehara je, ukazujuci da neodgovorno izveštavanje, namerno korišcenje neproverenih tvrdnji, glasina i insinuacija podriva poverenje gradana u vlast, pozvao na vladavinu prava.

Dacic je uzvratio da o tom stavu nisu konsultovani Ministarstvo spoljnih poslova i srpsko predsedavanje Oebsom. On je, a da se nije osvrnuo na linc nad Jankovicem, ocitao lekciju evropskoj misiji da njen potez "odudara od dobre saradnje". Zbog toga ce, porucuje, zakazati hitan sastanak sa šefom Misije Oebsa u Srbiji. Zanimljivo je da Dacic saopštenje Oebsa cita kao "zacudujuce", iako baš kao i Oebs primecuje da je cilj te Misije podrška demokratskim reformama u Srbiji.

U odbranu ombudsmana je, posle Oebsa stao i ambasador SAD Majkl Kirbi, rekavši da SAD podržavaju nezavisnu instituciju zaštitnika gradana, a detalje vezane za njegovu licnost ostavljaju onima koji su za to zaduženi.

Direktor Komiteta za ljudska prava Milan Antonijevic ukazuje da je osim medunarodne reakcije, krenuo i apel podrške Jankovicu 2.000 javnih licnosti i gradana Srbije.

- Ako se ne odustane od ove vrste napada na zaštitnika, tek cemo videti posledice. Poslanici i mediji koji u njoj ucestvuju moraju da dožive jasnu osudu javnosti, a kako je iz Vlade nema, dok isti ljudi nastavljaju sa istim tvrdnjama, ispada da ih Vlada podržava - komentarisao je Antonijevic za "Vesti".

On veruje kako ce se Vlada Srbije u skoroj buducnosti stideti ovakve kampanje.

Direktor Jukoma istice da ministar policije Nebojša Stefanovic koji ostavlja prostor za krivicno gonjenje zaštitnika, sebi ne može da dozvoli luksuz da ne poznaje propise svoje zemlje.

- Udar na zaštitnika gradana je raden prema matrici uništavanja života srpskih politicara u borbi za vlast. Sada je, nažalost, preslikan na nezavisne institucije. Pošto za fabrikovanje ovakvih beskrupuloznosti nema odgovornosti, posle ovoga što se dogada Jankovicu više niko od nas nije siguran šta može da mu se desi - kaže Milan Antonijevic.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |