Kefir - Ovaj napitak najslicniji jogurtu sadrži širok spektar probiotskih bakterija, kao i 11 grama proteina po šolji. Nastaje dodavanjem kefir zrna u mleko, što dovodi do fermentacije.
Kombuha - Kombuha, poreklom iz Kine, predstavlja osvežavajuci napitak nastao fermentacijom zasladenog crnog caja. Može se naci u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.
Kiseli kupus - Zahvaljujuci probiotskim svojstvima koje dobija procesom fermentacije, kiseli kupus se ubraja u namirnice koje jacaju imunitet i štite zdravlje. Najbolja opcija jeste kiseljenje kupusa u domacinstvu, jer kupovni cesto gubi ova svojstva.
Jogurt - Pri kupovini jogurta obratite pažnju da birate one na kojima je naznaceno da sadrže aktivne odnosno žive jogurtne kulture, jer su upravo one te koje sadrže probioticka svojstva.
Pivo od dumbira - Gaziran, prirodno fermentisan probiotik pojavio se u Engleskoj još u 19. veku. Iako se zvanicno ne ubraja u alkoholna pica jer sadrži manje od 0,5 procenata alkohola, ipak povedite racuna i ogranicite kolicinu na cašu ili dve.
0 comments:
Постави коментар