среда, 29. април 2015.

Srbi se vratili pognute glave

Srbija bez ideje: Momcilo Trajkovic

Srpska lista napustila je kosovske institucije nakon što je Mustafa smenio ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovica. Upravo zato što lista nije postavila nove uslove, ima mišljenja da se u te institucije vracaju "pognute glave". Lider SPOT-a Momcilo Trajkovic kaže da je "povratak jedno simuliranje".

- Znalo se unapred da ce tako biti. A bice kao i do sada, tako da ce biti prilike da ponovo izadu iz vlade jer se ništa nisu dogovorili, osim da ostane dogovor koji su ranije postigli. Srbija nema nikakvu strategiju za Kosovo, a pogotovu nema za delovanje srpskih predstavnika u kosovskim institucijama. Oni su molili da se vrate, preko medija porucivali da cekaju Mustafin poziv, a s druge strane morali su da se vrate, jer nisu mogli da zaobidu glasanje o Specijalnom sudu. I tako se pognute glave vracaju u parlament, bez ideje i strategije, iako nisu prestali razlozi zbog cega su izašli, a nikakve garancije nemaju - ocenjuje Trajkovic za "Vesti".

- Vreme je da vidimo rezultate odluke da Srbi izadu na pokrajinske izbore, jer ih do sada nije bilo, vec su, ispostavilo se, višestruko bili prevareni ubedivanjem da je izlazak na birališta u okupacionim uslovima za njih dobar - kaže Milenko Jovanovic.

- Nikada nije bilo jednostavno i nece ni biti. Važno je da se stvara politicka klima u dijalogu na najvišem nivou, da se relaksira atmosfera. Moramo da sprecimo incidente, jer je bezbednost najvažnija - istakao je Branimir Stojanovic.

On podvlaci da prioriteti ostaju rešavanje problema Srba, formiranje Zajednice srpskih opština, rešavanje problema u pravosudu, policiji...

Takode, da Albanci znaju da su predstavnici Srpske spremni da napuste institucije, ukoliko ne vidi mogucnost za rešavanje problema Srba.


Jedna od glavnih tema koalicionog sporazuma je povratak raseljenih. Milenko Jovanovic, predsednik Saveza Udruženja raseljenih sa KiM, za naš list kaže da se nada da ce se srpskim predstavnicima omoguciti suštinska vlast, ali da kada je rec o povratku raseljenih -  nije optimista.

- Želim da verujem da je ta odluka o povratku plod garancija medunarodnih faktora u pokrajini, da ce se prestati sa daljom diskriminacijom Srba i da ce se srpskim predstavnicima omoguciti suštinska vlast u resorima koji su im formalno dodeljeni. Nisam optimista, imajuci u vidu šta se do sada dešavalo, a posebno nisam optimista da ce albanska vecina u vlasti na KiM napraviti najmanji napor da se stvore uslovi za povratak znacajnijeg broja Srba koji su raseljeni, i za njihovu istinsku reintegraciju. Takode, verujem da je vlast u Beogradu dobro odmerila kada je zajedno sa predstavnicima Srba u parlamentu odlucila da se oni vrate u institucije - zakljucuje Jovanovic.

- Srpska lista pokazala je nesposobnost i nejedinstvo i još jednom potvrdila mišljenje koje vlada na Kosovu, a to je rec pre svega o licnim interesima i borbi oko ministarskih mesta, kaže Krstimir Pantic poslanik SNS-a u Skupštini Srbije.
- Njihov povratak u Skupštinu je dokaz da su uzalud bojkotovali rad jer nisu uspeli da dobiju nikakve garancije od koalicionih partnera osim usmenih obecanja kao i do sada. Srpska lista ce ostati dekor u kosovskoj skupštini, borice se za sopstvene interese, a najveci gubitnici ce kao i uvek biti Srbi sa KiM. Beograd ce, naravno, svoju odgovornost negirati izgovorom da su to legalni i legitimni predstavnici Srba sa KiM, zaboravljajuci da su poslanici Srpse liste glasove, odnosno mandate, dobili od Komesarijata za izbegla i raseljena lica, a ne od Srba sa Kosova, ocenjuje Pantic, bivši gradonacelnik severnog dela Kosovske Mitrovice. 

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |