среда, 29. април 2015.

Sporazum potpisan, štrajk prosvetnih radnika gotov

 Vracaju se deca u školske klupe (Foto: Ilustracija)

Sporazum koji je potpisan sa sva cetiri sindikata izmedu ostalog predvida da ce njihovi predstavnici do 1. juna otpoceti pregovore o visini i dinamici isplate nagrade i pomoci za prosvetne radnike.

Dogovoreno je da ce i aktivno ucestvovati u donošenju platnih grupa i platnih razreda za zaposlene u prosveti, kao i izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, posebno o odredbama koje se ticu radnopravnog statusa zaposlenih.

U pregovorima o Posebnom kolektivnom ugovoru, kao i Sporazumu o rešavanju spornih pitanja posredovao je miritelj Živko Kulic iz Republicke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Direktor Republicke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Mile Radivojevic ocenio je da Sporazum, kojim je okoncan višemesecni štrajk u prosveti, pokazuje znacaj mirnog rešavanja kolektivnih radnih sporova, jer je dijalog uz posredovanje miritelja najefikasniji nacin okoncanja spora.

Agencija je pocela da se bavi problemom štrajka prosvetnih radnika 25. decembra 2014. godine na predlog cetri reprezentativna sindikata - GSPRS "Nezavisnost", Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

U tom postupku ucestvovala su sva cetiri navedena sindikata i Ministarstvo prosvete.

U saopštenju se podseca da je na samo dva sastanka usaglašen tekst Posebnog kolektivnog ugovora i potpisana Preporuka kojom su rešena sva sporna pitanja u vezi kolektivnog pregovaranja i donošenja Posebnog kolektivnog ugovora.

Tom preporukom dogovoreno je da reprezentativni sindikati i Ministarstvo prosvete sva sporna pitanja, koja nisu uredena kolektivnim ugovorom, regulišu sporazumom strana u sporu najkasnije do 26. januara 2015. godine.

Takav sporazum zakljucila su dva sindikata, "Nezavisnost" i Sindikat obrazovanja Srbije, dok su Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) nastavili štrajk, pošto su odbili da potpišu sporazum. 

Republicka agencija za mirno rešavanje radnih sporova je na inicijativu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, postupajuci po službenoj dužnosti, pokrenula 30. marta nastavak pregovora, uz posredovanje miritelja, koji su rezultirali okoncanjem štrajka i potpisivanjem Sporazuma.

U Cacku koji godinama unazad slovi za jedan od najjacih sindikalnih centara u Srbiji kada je prosveta u pitanju, posle pet meseci štrajka kažu da su se prosvetni radnici umorili i da ce od ponedeljka casovi najverovatnije trajati 45 minuta.

Prosvetni radnici iz Moravickog okruga tokom prethodnih meseci pokazali su jedinstvo i doslednost, a u školama u ovoj školskoj upravi zabeležen je najbolji odziv od pocetka štrajka.

Mnogi su veliki odziv prosvetnih radnika tumacili cinjenicom da je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijevic upravo profesor Gimnazije u tom gradu.

Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika, pocetkom aprila protestovali su zaposleni u 40, od 55 škola Moravickog okruga, a samo u Cacku štrajkovalo je  24 škole. Medutim, nakon što je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u sredu donela odluku o prekidu štrajka i prihvatila sporazum o mirnom rešavanju spornih pitanja, Matijevic je podneo ostavku na tu funkciju, jer se, kako kaže, ne slaže sa navedenim postupkom.

- Mi smo skoro isti sporazum imali 17. februara, tada smo ga odbili, a dva meseca kasnije izglasano je njegovo prihvatanje. Meni je nelogicno da nešto prvo ne valja, a potom je to isto dobro. To je šizofrena prica u kojoj ne želim da ucestvujem, mislim da je time napravljena velika greška, pa nema razloga da ostanem tu - izjavio je Matijevic Tanjugu.

Predsednik Sindikata obrazovanja Cacak Radomir Kuvekalovic kaže da su se  prosvetni radnici umorili od štrajka i da ce od ponedeljka casovi najverovatnije trajati 45 minuta. On je podsetio da je Ministarstvo prosvetnim radnicima umanjivalo zarade i do 13 000 dinara, da im je ponudeno da izvrše nadoknadu casova i obecano da ce im biti vracen oduzet novac.

Kuvekalovic je napomenuo da zahtevi prosvetnih radnika nisu ispunjeni u potpunosti, a da su sva obecanja dobijena od Ministarstva prosvete usmena.

Upitan da prokomentariše kako ce casovi biti nadoknadeni, on je rekao da je trajanje od 30 minuta u takvim uslovima regularno.

Direktor Saobracajno-mašinske škole u Cacku Srecko Albic kaže da ce biti nadoknadeni casovi samo za dane kada je nastava bila potpuno obustavljena. On je dodao da je to nemoguce uciniti za sve vreme kada su casovi trajali 30 minuta, jer bi se školska godina odužila do polovine jula meseca.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |