четвртак, 30. април 2015.

Od koga se to SNS plaši da smeni Jankovića?

 Kritikuju ga, ali ne smeju da smene: Saša Jankovic

- Verujem da to što se ne odlucuju na smenu ima veze i sa EU, odnosno na njihov strah od vrlo negativnih reakcija kojih bi bilo ako bi Jankovica smenili. Znaju da bi EU reagovala, što bi narocito bilo problem za otvaranje poglavlja 23 koje se odnosi na pravosude i osnovna prava. Medutim, tu je strah i od domace javnosti, jer bi njegova smena, cak i bez EU, izazvala ozbiljno nezadovoljstvo - objašnjava za Blic Dragan Popovic, direktor Centra za prakticnu politiku.

Milan Antonijevic, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, veruje da se SNS ne usuduje da smeni ombudsmana zato što, jednostavno, nema pokrica za to.

- Insitucija zaštitnika gradana ima visok ugled i konkretne rezultate. Zbog toga se ne odlucuju na smenu, vec nastoje da taj ugled srozaju. Iza ombudsmana stoje uspeh, rezultati i Ustav, koji predvida smenu zbog grubih prekršaja odredenih pravila. To što se nekome ne svida necija licnost, ne bi trebalo da ima uticaja na njegovo razrešenje - prica Antonijevic.

Inace, još pre dve nedelje je u Skupštinu Srbije stigao izveštaj o radu ombudsmana, ali zasad nije poznato kada ce se poslanici o njemu izjašnjavati. Izveštaj je i dalje tema “proucavanja” nadležnih skupštinskih odbora.

- Svi izveštaji nezavisnih institucija se najpre razmatraju na odborima, koji potom na njih daju preporuke i zakljucke. Tek nakon toga, na plenarnom zasedanju, poslanici se izjašnjavaju o tim preporukama i zakljuccima - navode u Skupštini Srbije, gde kažu da odbori još nisu završili razmatranja i analize izveštaja.

Inace, u odbranu ombudsmana Saše Jankovica stao je juce i Srpski PEN centar, koji okuplja najuglednije domace književnike. Srpski PEN je upozorio da se nad Jankovicem vodi "javni linc" i pozvao gradane na solidarnost sa njihovim zaštitnik

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |