недеља, 26. април 2015.

"Kunem se, ne blefiramo, Šešelju je stvarno loše"

 Bojic: Kunem se u svoju profesionalnu cast: ne blefiramo, stvar je ozbiljna

On je, zbog svog neizvesnog statusa, odbio da prima hemoterapiju, izjavio je dr Bojic, šef konzilijuma lekara koji brinu o zdravlju lidera radikala.

- Poslednji laboratorijski nalazi ukazuju da su tumor-markeri visoki, a gvožde nisko. Rec je o realnom i ocekivanom pogoršanju, jer je naš pacijent vec trebalo da prima hemoterapiju. On je ovo lecenje odbio jer ne zna svoj status: da li ce i kada biti vracen u Hag, a ne želi da terapiju zapocne i prekida, kao što mu se vec dogodilo u Holandiji - objasnio je Bojic za sutrašnju "Politiku".

- Nevideni je apsurd da se traži njegovo vracanje upravo kada treba da pocne lecenje. Ono što ja znam je da ukoliko se vrati u Haški tribunal da nece primati, ne samo hemioterapiju, vec i lekove za ostale bolesti, i time ce se staviti tacka na ovaj slucaj, tužna tacka i prica koja nece imati nikakvo opravdanje. To ce biti ubistvo s umišljajem. Ne ubijate coveka, pustite ga da se leci - porucio je Bojic.

On za najnovije pogoršanje Šešeljevog zdravlja tvrdi "da je realno i da nije rec o blefiranju, mada Šešelj subjektivno to ne oseca kao pogoršanje i nastavlja da bude vrlo aktivan".

- Kunem se u svoju profesionalnu cast: ne blefiramo, stvar je ozbiljna. Gubimo dragoceno vreme, jer ne zapocinjemo terapiju citostaticima. Istina je da smo hirurški odstranili sve tumore na debelom crevu, gde se tumor primarno pojavio, ali on ima metastaze na jetri - navodi Bojic.


On takode kaže da je Šešelj u Hagu izgubio 12 kilograma, kao i da ima i nekoliko drugih hronicnih bolesti, koje uticu na njegov sadašnji izgled.

- Zdravstveno stanje lidera radikala Vojislava Šešelja je znatno pogoršano i ukoliko se vrati u Haški tribunal tamo ga ceka sigurna smrt-

Dr Bojic kaže da Šešelj ostaje pri stavu da svoju medicinsku dokumentaciju zvanicno nece dostaviti Haškom tribunalu.


- Medutim, jasno je da je medicinska dokumentacija prakticno vec dostupna javnosti i nadležni u Hagu mogu steci uvid u njegovo zdravstveno stanje i na taj nacin, jer nam Vojislav Šešelj ne brani da iznosimo kljucne stvari o utvrdenom zdravstvenom stanju i lecenju - kaže Bojic.


On je, takode, kazao da nije upoznat sa time da li Šešelj koristi neki alternativni vid lecenja, ali dodaje da je do sada prihvatio sve sugestije o lecenju, tj. uzima sve preporucene lekove i terapiju.


"Politika" ocenjuje kao prilicno iznenadujucu Bojicevu izjavu da ne zna da li lider radikala primenjuje neki alternativni nacin lecenja, što je vrlo uobicajeno za tu vrstu pacijenata.


Bojic je, medutim, kategorican: - Stvarno mu ne gledamo u tanjir! Šta ruca i kako se hrani, njegova je stvar. Mi samo apelujemo da pocne da prima hemioterapiju, koja ce zaustaviti pogoršanje. On je jako ozbiljno bolestan.

Miloševic: Govorimo o preživljavanju

Clan konzilijuma doktor Zoran Miloševic izjavio je da Šešelj s lecenjem kasni više od godinu dana i da njegova terapija mora što pre da pocne.

On je naglasio da, kada je rec o Šešelju i ostalim pacijentima koji boluju od karcinoma, nije moguce govoriti o ozdravljenju, vec samo o "preživljavanju".

Prema njegovim recima, oboleli od karcinoma debelog creva mogu da žive od godinu dana do pet godina, u zavisnosti od pacijenta do pacijenta, ali da do tih pet godina dode u svega 45 odsto slucajeva ako se sprovode savremene procedure, hemioterapija i pravovremene operacije.

Miloševic je naveo da lider radikala mora da pocne sa hemioterapijom u 12 ciklusa na svake dve nedelje.

Na pitanje da li je neko od zvanicnika Srbije stupio u kontakt sa Šešeljevim lekarima, Bojic je rekao da to nije ucinjeno, ali da su on i njegove kolege spremni na razgovor.

On je naveo i da su, zbog zabrane Šešelja da se raspolaže njegovom zdravstvenom dokumentacijom, lekari konzilijuma u poziciji da odgovore Pretresnom vecu Haškog tribunala šta se dešavalo s njegovim lecenjem.

- Reci glavnog tužioca Haškog tribunala Šerža Bramerca su šokantne. Pitamo se kako covek, koji se bavi istraživanjem i kažnajvanjem zlocina, ovako beskrupulozno cini jedan zlocin govoreci da je njegovo zdravstveno stanje irelevantno i da nece trepeti dolaskom u Haški tribunal - rekao je Bojic.

On je apelovao na Haški tribunal i sve nadležne organe da omoguce Šešelju da se leci, jer, ukoliko se vrati u Hag, "mogucnost za preživljavanje bice nula odsto", a na lidera radikala da pocne da prima hemioterapiju.

Tužilaštvo Haškog tribunala je juce uputilo Žalbenom vecu Haškog tribunala hitan predlog za izvršenje odluke o ukidanju prevremenog oslobadanja Vojislava Šešelja, saopšteno je iz Tribunala.

Tužilaštvo je u Predlogu, koji je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc, zatražilo od Žalbenog veca da naloži Pretresnom vecu da opozove odluku o privremenom puštanju u roku od jednog dana od dana odluke o ovom predlogu.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |