четвртак, 30. април 2015.

EU potpisuje sporazum sa Kosovom

slobodnosrpski.comSSP ce niti prvi ugovor Kosova i EU: Samuel Žbogar

- Završili smo pregovore o SSP, koje smo poceli smo prošle nedelje, i   30. aprila ce biti usvojen SSP sa Kosovom, koji ce biti poslat zemljama clanicama na diskusiju i to ce nam sigurno omoguciti da ga potpišemo pre leta", rekao je Žbogar u Prištini na sesiji "Evropska perspektiva, hodanje kroz maglu", u okviru panel Foruma 2015. - projekta Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

- To znaci da cemo imati prvi ugovorni odnos izmedu Kosova i EU. Sveobuhvatni ugovor odreduje i politicki dijalog izmedu Kosova i EU i  mislim, nikada do sada nisam upotrebio rec istorijski, ali mislim da je vrlo znacajan za obezbedivanje odnosa izmedu Kosova i EU - rekao je Žbogar, preneli su prištinski mediji.

Žbogar je rekao da je posvecen integraciji Balkana u EU, ukljucujuci i Kosovo, jer je, po njegovim recima, od interesa za EU da Kosovo nastavi da se krece ka clanstvu.

Evroposlanica Ulrike Lunacek je na panelu, u ukljucenju iz Beca, navela da posle potpisivanja SSP Kosovo ništa ne sprecava da konkuriše za status države kandidata za clanstvo u EU.

Na forumu se diskutovalo o aspektima ove perspektive, pa je postavljeno i  pitanje šta ce se desiti posle potpisivanja S SP, odnosno da li ce Kosovo moci da konkuriše za status clanice EU iako ga nije priznalo pet zemalja clanica Unije.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |