уторак, 28. април 2015.

Svedoci izneverili tužilaštvo

 Saslušan 21 svedok na sudenju Oliveru Ivanovicu

Do sada je saslušan 21 svedok tužilaštva (ostalo je još 38), a samo jedan od njih, Isa Mustafa, povezao je Olivera sa optužbom, tvrdeci da je Ivanovic 1999. bio voda srpske paravojne policijske jedinice. Drugi, poput svedoka Mentora Mehane kazali su da su o navodnim Ivanovicevim zlocinima "samo culi iz price krunskog svedoka Ise Mustafe".

Halit Berani (poznat po tome što je 17. marta 2004. novinarima preneo laž kako su Srbi odgovorni za utapanje albanskih decaka u reci Ibar, nakon cega je poceo martovski pogrom) koji je ranije upirao prstom u Ivanovica, na sudenju je rekao da nije ocevidac dogadaja za koje je lider SDP-a optužen.

Teško je poverovati da tužioci sebi dopuštaju da njihovi svedoci nisu u stanju da prepoznaju optuženog ili da ne znaju ništa o optužbama koje se Oliveru stavljaju na teret.

Tužilaštvo je bivšeg ministra policije Kosova Bajrama Redžepija najavilo kao svedoka po dve tacke optužbe, ali on je kazao da nije bio u Mitrovici aprila 1999. Bracni par Zeciri i Nurije Alija prakticno su "pokopali" tužioce. Nisu mogli da navedu tacan datum dogadaja iz Ðurekovca kada je zaustavljen autobus u kome su bili. Zecir je rekao da je Ivanovica prepoznao nakon nekoliko godina kada ga je video na televiziji, dok je Nurije ispricala da joj je muž odmah, cim je autobus nastavio dalje, kazao da je to bio Oliver.

Gradanska inicijativa Srbija, demokratija, pravda smatra da je odlukom medunarodnog sudskog Veca o produženju pritvora Oliveru Ivanovicu za još dva meseca, Euleks pokazao da se u ovom procesu ne vodi pravnim, vec politickim motivima.

Oni navode da su razocarani takvom odlukom i napominju da više od 20 svedoka nijednom recju nije potkrepilo navode iz optužnice.

Šef Euleksa Gabrijel Meuci izjavio je da, bez obzira na date garancije Vlade Srbije, nema uslova da Ivanovic bude pušten da se brani sa slobode dok ne bude saslušano preostalih 38 svedoka. Ova izjava je motivisala Roksanu Komšu, koja predsedava medunarodnim sudskim vecem suda u Mitrovici da poslednje rociše Ivanovicu pocne obracanjem direktno njemu i recima da o ukidanju pritvora odlucuje jedino ona.

Ivanovic se nalazi u pritvoru od januara prošle godine, a optužen je da je na Kosovu pocinio krivicno delo ratnog zlocina nad civilima 1999. Zaprecena kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije.

Kosovski Albanac Kadruš Abazi nije optužio Ivanovica za ubistvo cetvorice sunarodnika 1999. godine. Medu ubijenima je bio i njegov sin Avni.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |