недеља, 26. април 2015.

TINEJDŽERI, OPREZ: Ne pušite nargilu! Gore je od droge, ubija vas polako!

Na lekarskim pregledima deca redovno negiraju da koriste cigarete i droga, ali potvrdno odgovaraju na pitanje da li koriste aromatizirani duvan, odnosnu nargilu.


Prema recima lekara, konzumiranje nargile predstavlja sve vecu napast za decu i omladinu. Specijalisti, pulmolozi i alergolozi upozoravaju da se granica onih koji konzumiraju “šišu” spustila i na uzraste koji pohadaju osnovnu školu. Vecina njih, što je zabrinjavajuce, smatra kako to nije štetno, pogotovo ne kao cigarete ili droga.



Aromatizovani duvan


"Najveca opasnost je leži u tome što se nargila ne shvata ozbiljno kao konzumiranje duvana, droge ili cigareta. Aromatizirani duvan može pripadati i jednom i drugom i trecem, pogotovo ako se ne zna šta se u nargilu stavlja, pri tome mislim na vrstu biljke i na koji nacin se vrši inhaliranje", navodi doktorka Dizdarevic.


Navela isto kao i duvan i droga može da utice na sve organe i sisteme našeg tela, da najviše šteti disajnim organima i centralnom nervnom sistemu, te da može da bude uzrok širenja viroza i infekcija koje se prenose inhalacijama, kao što su tuberkoloza i rana upala pluca.


"Jedna osoba sa upalom pluca može da inficira sve one koji upražnjavaju istu nargilu i može biti uzrok širenja viroza i infekcija koje se prenose inhalacijama", reci su lekara.


"Inhaliranje deluje na grlo gde dolazi do upale, laringitisa, zatim negativno utice na donje disajne puteve, odnosno traheju, gde posle duže upotrebe uzrokuje ne samo oštecenja vec stvara i bol. Što je najgore, ni ovde se ne zaustavlja štetno djelovanje vec se spušta na bronhe i bronhiole pa može da nastane bronhitis. Ako inhalacija i dalje potraje, dolazi do iritirajuceg kašlja, koji prerasta u produktivni. Takav kašalj direktno deluje i na gornje disajne puteve, nos i sinuse, a ako tome dodamo i alergijske komponente, moguce su i alergijske manifestacije u gornjim i donjim disajnim putevima", pojašnjava.


Nije pošteden ni centralni nervni sistem


"Dokazano je da nargila uzrokuje pad koncentracije, glavobolju, ošamucenost kao i trnjenje ruku i nogu", zakljucila je Dizdarevic.


(Faktor.ba)

Pratite Sport na Facebooku i Twitteru

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |