четвртак, 30. април 2015.

"Interesujemo se za zločine nad Srbima"

 Marko Ðuric bi to trebalo da zna: Lunacek

Ðuric je u reagovanju na nedavnu izjavu Lunacekove da Srbija treba da poništi presudu protiv šefa kosovske diplomatije Hašima Tacija rekao da bi neko trebalo da se zainteresuje za zlocine protiv Srba na Kosovu, piše list.

- Kao što gospodin Ðuric zna, specijalna istražna jedinica pronašla je 2014. godine snažne dokaze protiv izvesnih bivših visokih zvanicnika Oslobodilacke vojske Kosova, ali zasigurno ne i protiv OVK kao celine - rekla je Lunacek.


- Stoga, ja i moj aktuelni izveštaj EP o Kosovu naglašavamo da uspostavljanje i funkcionisanje specijalnog suda za ratne zlocine treba da budu prioritet za novu vladu Kosova - istakla je ona.


Lunacekova istice da je tokom svoje posete Prištini ove sedmice takode pozvala kosovski parlament da usvoji neophodan paket zakona "u najkracem mogucem roku".

- Što se tice Tacija, gospodin Ðuric bi trebalo da veoma dobro zna da ja nisam neko ko u globalu brani gospodina Tacija. Kritikovala sam ga dok je bio premijer kada sam uvidala razloge za to - rekla je Lunacek.


Ona je dodala:

- Na konferenciji za novinare u utorak u Prištini rekla sam da bi Srbija, kako bi pokazala doslednost, trebalo da se ponaša isto kao što se ponašala u slucaju Tonija Blera, bivšeg britanskog premijera i aktuelnog savetnika srpskog premijera Vucica.


Komentarišuci poziv koji je nedavno bio upucen šefu kosovske diplomatije da ucestvuje na skupu u Beogradu i to što je premijer Srbije pozvan na forum u Prištini, Lunacekova kaže da je to "veoma pozitivan razvoj dogadaja jer dobrosusedski odnosi ukljucuju takve pozive i posete".

- Takode, uzgred govoreci, premijeri i šefovi diplomatije obe države su se redovno susretali u protekle tri godine, rukovali se i sedeli za istim stolom. Stoga zašto onda ne bi trebalo omoguciti da posecuju jedni druge i u maticnim državama - smatra potpredsednica EP.


Na pitanje da li je zadovoljna tempom normalizacije odnosa Beograda i Prištine, Ulrike Lunacek je odgovorila:

- Mnogo stvari je postignuto, ali sprovodenje sporazuma postignutog pre dve godine treba da bude brže.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |