петак, 22. мај 2015.

Vučić u Berlinu, pomalo žurno, baš kao Angela...

 Premijer ce "protrcati" kroz Berlin gde ce imati važne razgovore i sastanke: Aleksandar Vucic

Glavna tema razgovora Vucica i Krihbauma, bice pristupni pregovori Srbije i pitanja vezana za otvaranje poglavlja, receno je u kabinetu tog nemackog politicara.

Vucic dolazi u Berlin u stilu evropskih politicara, odnosno, pomalo žurno poput nemackog kancelara Angele Merkel, poznate i po tome što je znala da putuje u Kinu na 48 sati.

To ce biti kratka poseta, važna tema, jasna ocekivanja i dobar "tajming" srpskog premijera koji ce iz Brisela, a pre odlaska u Ameriku, imati priliku da u razgovoru sa bliskim saradnicima Merkelove razmotri važna pitanja otvaranja pregovarackih poglavlja.

Cilj je veliki, sagovornici uticajni, a Berlin mocan i pomalo uzdržan - tako da ce Vucic, izgleda, morati da primeni svo svoje politicko umece, štiteci pri tom srpske nacionalne i državne interese, kako bi se u Beograd vratio sa konkretnijim nemackim stavom ili "zelenim svetlom" o pocetku otvaranja poglavlja.

Razgovori u Berlinu predsednika srpske vlade, mogli bi, ipak, biti nešto lakši nego njegovi prethodni, posebno kao kada je, kao prvi clan konzervativne srpske vlade, još kao potpredsednik "probio led" i došao u Berlin.

Vucic, naime, sada dolazi neposredno posle posete šefa nemacke diplomatije Franka Valtera Štajnmajera koji je u Beogradu jasno rekao da su navodi da Berlin postavlja nove uslove Srbiji, apsolutno netacni i da je Nemacka, kao i druge države EU, zainteresovana da Srbija ove godine otvori prva poglavlja u pregovorima o clanstvu sa EU.

Socijaldemokrata Štajnmajer, za koga se kaže da je razložan politicar koga uvažavaju i politicki neistomišljenici, porucio je tada da Nemacka ostaje iskren i pouzdan partner Srbiji na njenom putu ka EU i da su bilateralni odnosi danas izrazito bliski i prijateljski.

Premda evropski zvanicnici na pitanje o datumu otvaranja prvih poglavlja obicno kažu da ce se to desiti pre kraja godine, naglašavajuci da "zeleno svetlo", mora, ipak, dati svih 28 zemalja, clanica EU, politicka težina Berlina, kao centra moci i odlucivanja EU je, medutim, jasna, a samim tim i znacaj Vuciceve posete.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |