петак, 22. мај 2015.

OD LOŠE OBUĆE PUCAJU ZGLOBOVI: Evo kako da izaberete patike za trčanje

Odlucili ste da zapocnete s treninzima, a prva stvar koja vam pada na pamet jeste šta vam je neophodno od opreme. Svaki poznavalac ljudske fizionomije reci ce vam da treba poceti od patika, jer, iako je pohvalno što ste doneli odluku da ucinite nešto dobro za svoje telo, treba da znate da loša obuca, i u svakodnevnim okolnostima, a pogotovo tokom treninga, može da izazove više štete nego koristi.

Fizioterapeut Filip Volšek rekao je da loše patike mogu da izazovu povrede poput distorzija skocnog zgloba, ali i poremecaja na kolenima, kukovima, pa i kicmenom stubu.

- Obuca omogucava pravilno držanje. Ono što je temelj za kucu, to je dobra patika za sportistu. Obuca s tankim donom, nedovoljno cvrsta i stabilna, bez amortizera i gelova u donu može da uzrokuje niz povreda, posebno prilikom trcanja. Tada stopala trpe veliki pritisak jer se u jednom trenutku cela težina tela prenosi na petu, a s nje na prste. Ukoliko je pritisak jak, a obuca loša, može da dode do narušavanja cele strukture tela - upozorava Volšek i dodaje da to važi i za profesionalne sportiste i za rekreativce.

- Odgovarajuce patike imaju amortizere i prave se tako da budu šire na mestu pete. Taj deo dona je i deblji, a kako ide prema prstima postaje tanji i završava se kao skija i savija se ka napred. Tako se prepoznaje prava patika za trcanje - naglasio je Volšek.

Prilikom izbora patike važno je probati je sa carapom u kojoj ce se trenirati i treba imati u vidu da se stopalo prilikom treninga širi.

Pratite Sport na Facebooku i Twitteru

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |