петак, 22. мај 2015.

SVAKI DAN IH GLEDATE I NE PRIMEĆUJETE: Ruke i nokti otkrivaju vaše zdravstveno stanje

Neke od prvih promena koje su odraz stanja vašeg tela i pogoršanja zdravlja javljaju se na rukama i noktima. Svaki dan u njih gledate i ne primecujete ništa, a mogli biste mnogo.


1. Drhtanje ruku


Ako vam se ruke nekontrolirano tresu, za pocetak ne panicarite jer može da se radi o previše kofeina ili premalo sna. Neki lekovi, poput onih za astmu i protiv depresije mogu da uzrokuju ovu pojavu. Ali, ako vam se ruke precesto nekontrolirano tresu, vreme je da posetite lekara jer može da se radi i o Parkinsonovoj bolesti, rekao je dr. David E. Bank, profesor dermatologije iz Njujorka.


2. Lomljivi nokti


Ako vam se cini da su vam nokti posebno slabi i lomljivi, možda vam nedostaje cinka. Prema recima dr. Banka, on pomaže kod obnove i rasta noktiju. Ukoliko je to razlog, dodajte ga u svoju ishranu.


3. Bele mrlje na noktima


Ova pojava se uglavnom povezuje s lošim prehrambenim navikama, tacnije s nedostatkom cinka, kalcijuma i gvožda u organizmu. Problem možete da rešite suplementima i konzumacijom namirnica koje sadrže potrebne minerale i vitamine.


4. Koža koja se ljušti i peruta


Ako koža na prstima iznenada pocne da vam se peruta, možda vašem organizmu nedostaje vitamina B. Ovaj vitamin podstice rast noktiju i obnovu kože, a takode stvara prirodnu barijeru koja kožu štiti od isušivanja. Osim dodataka ishrani, možete da ga pronadete u ribama, kikirikiju, pecurkama, avokadu...


5. Plava boja noktiju


Ako vam nokti postanu plave boje to bi znacilo da ne dobijaju dovoljno kiseonika. Razlog može da bude bolest respiratornog sistema ili Rajnaudov sindrom - periferna arterijska bolest. Do ove pojave može da dode, ali isto tako kod nekih osoba cirkulacija je jednostavno lošija, posebno kada vladaju zimske, niske temperature. Ipak, ako su vaši nokti kontinuirano plavi, potražite savet lekara


6. Tanki, mekani i savitljivi nokti


Ovakvi nokti mogu da ukazuju na nedostatak kalcijuma ili proteina. Pazite da u ishranu unesete dovoljno mlecnih proizvoda, kao i sardina i spanaca. Ako to ne pomogne, posetite lekara.


(prva.rs)

Pratite Sport na Facebooku i Twitteru

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |