петак, 22. мај 2015.

Od 68 novorođene dece u Srbiji, jedno je autistično

Autizam kao razvojni poremecaj u Srbiji u velikoj je progresiji jer se na 68 dece rada jedno autisticno, receno je povodom Svetskog dana osoba sa autizmom. On je obeležen 2. aprila uz poruku da se društvo ne brine dovoljno o toj populaciji i da su roditelji i porodica uglavnom prepušteni sami sebi.

- Nema preciznih podataka o tome koliko u Srbiji ima osoba sa autizmom, ali se procenjuje da ih je u Beogradu oko 1.000 - rekao je Tnjugu Mirko Gojic iz Beogradskog udruženja za pomoc osobama sa autizmom.

Udruženje je povodom Dana osoba sa autizmom na Trgu republike organizovalo tradicionalnu manifestaciju pod motom „Roditelji osoba sa autizmom imaju jednu želju, koja je tvoja...“, a Gojic je ukazao da ti naši sugradani nisu dovoljno prihvaceni i nemaju sistemsku podršku društva.

- Kod nas je usvojen set zakona kojima se u celini podržavaju osobe sa invaliditetom, medu njima i osobe sa autizmom. Krenulo se u proces inkluzije, medutim, kasnimo u svim sferama. Kasnimo u dijagnostici, prevenciji, formiranju savetovališta za roditelje, do zapošljavanja i osamostaljivanja osoba sa autizmom - istakao je Gojic i naveo da je tek sada za Grad Beograd najavljena izrada strategije o socijalnoj zaštiti, koja treba da podrži ljude sa ovim poremecajem.

Pratite Sport na Facebooku i Twitteru

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |