недеља, 24. мај 2015.

Vojislav Tufegdžić za Kurir: Mala bara je ostala, ali je puna reptila!

Nema više patika, trenerki i zlatnih lanaca, ali sve ostalo je isto. Ponižavanje zdravog razuma i života na koji su gradani prinudeni identicno je kao i devedesetih godina, kao i nacin pokazivanja moci i zastrašivanje - kaže za Kurir Vojislav Tufegdžic, pisac, novinar Njuzvika i autor kultnog dokumentarca, koji je promovisao novu knjigu „Vidimo se u citulji - 20 godina posle“.

U novoj knjizi prikazujete dogadaje od sredine devedesetih do danas...
- U najvecem delu knjiga se bavi dogadajima u tom periodu, uz neizostavne elemente iz prve polovine devedesetih, koji su utrli put svemu naopakom što je prethodilo sumornim dešavanjima pocetkom dvehiljaditih. Mada se u javnosti ustalilo uverenje da su devedesete najgori period u bližoj istoriji, licno bih tu vremensku granicu pomerio nekoliko godina unapred, bliže godinama s pocetka ovog veka.

Ocigledno je da su iz trenerki mnogi „uskocili“ u odela i postali ugledni gradani?
- Stil devedesetih i danas preovladujuci stil na prvi pogled su drugaciji. Naizgled. Patike, trenerke i zlatni lanci su upamceni kao nakazni modni detalji koji su imali funkciju dokazivanja moci, ali i zastrašivanja. Sve drugo je i danas prisutno - skupi satovi i automobili, popularna mesta za izlaske i provod, atraktivne pratilje, tetovirani politicari, televizijske emisije koje se time bave... Ponižavanje zdravog razuma i života na koji su gradani prinudeni.

Šta sve obuhvata knjiga?
- Knjiga bi trebalo da prikaže mehanizam opstajanja kriminala i metodologiju njegovog prilagodavanja novom vremenu i uslovima. U prici koja se odnosi na državu i njene institucije nema nevinih. Kriminal, i to organizovan, kakav u zemlji postoji, prati tokove novca. A novac se umesto tržišnim zakonima, cesto usmerava politickim odlukama. Naravno da u knjizi postoje detalji o likvidacijama, koje su navodno ostale tajne, direktnoj saradnji politicara i kriminalaca, lošim procenama i greškama policije.

Kakvo je stanje u Srbiji danas i u vreme kada ste pravili „Vidimo se u citulji“?
- Neuporedivo, kada je rec o vidljivom segmentu života, nezamislivoj bedi u poslednjoj deceniji prošlog veka i bezbednosti gradana. S druge strane, perspektive su „obecavajuce“ u istoj meri.

Da li ste posle filma sretali sa preživelim akterima?
- Jesam. Na neki nacin postali smo poznanici iako se svako bavio svojim poslom. I u tome se granica nije prešla. Nezamislivo za današnje vreme, ali niko nije tražio autorizaciju filma ili teksta. Danas najniži državni administrativci sebi daju pravo na taj luksuz. Greška je naša što im to dozvoljavamo.

Da li je Srbija i dalje mala bara sa mnogo krokodila?
- Pre bih rekao sa mnogo vecim reptilima od krokodila. Novac koji je ilegalnim poslovima stecen, otet i uglavnom legalizovan u poslednjoj deceniji nezamislivo je veci od onog koji je bio u opticaju tokom nastajanja prve knjige i filma.

R. Nedic

Nagrada
KNJIGA I CD U PRODAJI

Knjiga „Vidimo se u citulji - 20 godina posle“, sa CD originalnog filma, od danas je u prodaji na svim kioscima po ceni od 449 dinara.


Pratite Sport na Facebooku i Twitteru

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |