субота, 23. мај 2015.

MALI VIKTOR (1) SAMO LEŽI: Pomozimo mališanu da progovori i prohoda!

Viktor Vucinic ima 18 meseci a od rodenja boluje od cerebralne paralize, zbog cega ne može normalno da drži telo, ima problema s ravnotežom i ukocenim mišicima. To mu dodatno onemogucava da se krece i da ima uskladene pokrete, pa su mu neophodni specijalni tretmani, koji nedeljno koštaju 40 evra, što njegova porodica ne može stalno samostalno da placa.

- Viktoru je potrebna pomoc i stalna nega jer mu je leva strana skroz oduzeta. Uz to on ne govori, ne hoda i može samo da leži. U ovom periodu bi trebalo da se igra, hoda, crta, a on, nažalost, ne može ništa od toga. Ne postoji operacija za njegovu bolest, pa je jedino pomocu posebnih vežbi moguc neki napredak. Doktorka nam je rekla da ce celog života morati da ide na terapije i vežbe, što nam je jedina nada da našem detetu bude makar malo bolje - kaže Viktorov otac Nebojša Vucinic (40) i dodaje da su on i njegova supruga u veoma teškoj finansijskoj situaciji, zbog koje se osecaju bespomocno.

- Mnogo je bolno gledati svoje dete tako beživotno svaki dan, a ne mogu nikako da mu pomognem. Gde god da krenemo i stavimo ga u kolica, ljudi nas gledaju s cudenjem i zapitkuju šta mu se desilo, zašto tako izgleda i ne krece se. To zna da bude veoma neprijatno - istakao je otac malog Viktora.

Prema savetima lekara, decak mora da ima vežbe dvaput nedeljno i na njih ce morati da ide citavog života.

- Sekiramo se svakog dana i osecamo veliku tugu. Ja se trudim da utešim suprugu Danijelu koliko mogu. Nezaposlen sam jer ne mogu da nadem posao, pa zato samo supruga radi iako je i dalje na porodiljskom. Našem sinu je potrebna stalna nega, pa neko uvek mora da bude uz njega. Molim sve dobre ljude za pomoc, koja nam je zaista preko potrebna da bismo Viktoru omoguci da živi kao svi njegovi vršnjaci - naglasio je Nebojša Vucinic za Dr Kurir.

Mina Brankvic

O cerebralnoj paralizi
NEOPHODNA TERAPIJA

Pojam „cerebralna“ odnosi se na mozak, a „paraliza“ na poremecaj pokreta i položaja tela koji nastaju kao posledica oboljenja. Dijagnozu te bolesti postavlja neuropedijatar ili fizijatar, a treba znati da se ona u najvecem broju slucajeva ne može izleciti. To je stanje koje traje od rodenja do smrti. Medutim, fizikalni terapeuti, radni i govorni terapeuti nastoje da pacijentima s tim oboljenjem poboljšaju držanje tela, a posebna pažnja se pridaje razvoju mišljenja, govora, komunikacije i korigovanju vida.


Kako da pomognete Viktoru

Racun je otvoren u Alpha banci AD na ime Danijela Vucinic
broj racuna: 180-1131010550187-74

Pratite Sport na Facebooku i Twitteru

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |