петак, 22. мај 2015.

Vučić ogovarao Tomu

 Draža Mihailovic povod za kritike Nikolicu

- Zasluga za ovo prekrajanje istorijskih cinjenica, relativizaciju antifašisticke borbe i podele koje nastaju i koje ce nastati u zemlji i regionu, nedvosmisleno pripada Nikolic Tomislavu, jer je institut predsednika Srbije, predsednika svih gradana, zloupotrebljen za pritisak na pravosude - smatra Canak.

On zamera što je punomocnik predlagaca rehabilitacije bio Nikolicev savetnik Oliver Antic, a procenjuje da "rehabilitacija Draže Mihailovica apsolutno predstavlja jedan od najtežih udara evropskim integracijama, kao i stabilnosti zemlje i regiona u prethodnih desetak godina".

Predsednik Srbije tako je još jednom dobio prostor u domacim medijima u negativnom kontekstu, s tim što više od ove zvanicne izjave lidera pokrajinske stranke ogranicenog dometa, njegov kabinet pogadaju ucestale kritike funkcionere vladajuce Srpske napredne stranke, partije koju je Nikolic osnovao i ciji je lider bio sve do izbora za šefa države.

Ta vec gotovo javna neslaganja do sada su se po pravilu obavljala na nižem nivou, a kao najistureniji kriticar Andricevog venca bila je potpredsednica Vlade i SNS Zorana Mihajlovic. Od prošle nedelje i premijer Aleksandar Vucic se ukljucio u žalopojke na racun rada Nikolica i njegovog kabineta.

Prema pisanju beogradske štampe, premijer se na prošlonedeljnom sastanku sa celnicima nekoliko nevladinih organizacija požalio na to što je Nikolic novu platformu o Kosovu i Metohiji pisao bez konsultacije s njim i Vladom Srbije, otkrivajuci da je za deo njenog sadržaja saznao iz medija. I Nikolicev put u Moskvu i odluku da na paradu u cast Dana pobede nad fašizmom pošalje srpske gardiste, kao i angažman Olivera Antica u procesu rehabilitacije Draže Mihailovica, premijer je ocenio kao otežavanje pozicije Srbije u odnosima prema EU.

Istraživanje naslovnih strana dnevnih novina u Srbiji pokazalo je da je posle ministra prosvete, predsednik Srbije Tomislav Nikolic najcešce od svih državnih funkcionera bio spominjan u negativnom kontekstu. Istraživanje koje je sproveo Medijski arhiv Ebart, u organizaciji Instituta za javnu politiku, pokazala su da je negativnom kontekstu predsednik pominjan svaki peti put.

Mandat predsedniku Republike može da prestane istekom petogodišnjeg mandata, ostavkom ili razrešenjem. Predlog za razrešenje mora da potekne od najmanje jedne trecine narodnih poslanika i to zbog povrede Ustava. Ustavni sud potom u roku od 45 dana odlucuje da li zaista postoji povreda Ustava, a tek ukoliko je ima onda najmanja dve trecine narodnih poslanika može da izglasa smenu šefa države.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |