субота, 23. мај 2015.

Jusufspahić: Nismo ugroženi, ko god želi može u džamiju

 Abdulah Numan, Muftija Muhamed Jusufspahic i Rade Božovic na tribini o islamskoj zajedinici

On je, povodom obeležavanja godišnjice postojanja islamske zajednice u Srbiji, rekao da je Knez Mihailo pre 147 godina priznao ne islam, vec slobodu veroispovesti, koju muslimani i danas uživaju "nekad manje, nekad više".

On je naveo da se i danas, medutim, postavlja pitanje povracaja Bajrakli džamije muslimanima Beograda, što kako je naveo, nije slucaj sa drugim verskim zajednicama.

- To ce ici drugima na sramotu, ali imacemo mi i našu sramotu u vezi sa islamskom zajednicom na ovim prostorima. Da li cemo imati islamsku zajednicu u Srbiji, ili islamsku zajednicu Srbije umesto da to bude zajednica svih Bošnjaka - rekao je Jusufspahic.

Susret ovdašnjih muslimana i hrišcana nije zapoceo pre 147 godina vec vekovima ranije i to poznanstvo je, kako je rekao Jusufspahic, duboko ukorenjeno.

- Ono je duboko ukorenjeno u našem bicu, ali vrlo cesto je bilo povredivano hegemonijom jednih prema drugima - rekao je Jusufspahic.

Profesor Abdulah Numan istakao je da su muslimanima u Beogradu danas neophodna verska i obrazovna infrastruktura, ali i školovan kadar.

- Nama je potrebna i organizaciona infrastruktura, to ce nam biti oslonac i što ce ostati posle nas. Mora se raditi na organizovanju školstva - rekao je Numan.

Govoreci o problemu radikalnog islama, Numan je rekao da se "plaši" zbog "nadrimuslimana" koji prodaju "nadridžihad".

- To nisu najbolji muslimani i moramo se boriti protiv te propasti - rekao je Numan.

Profesor Rade Božovic rekao je da u svakom demokratskom društvu sve priznate veroispovesti moraju imati jednak tretman.

On je naveo i da se svaka zajednica koja dobije svoje institucije po pravilu birokratizuje, i dodao da se nada da to nece biti slucaj sa islamskom zajednicom.

- Cuvajte se toga, nemojte se birokratizivati, cuvajte vernike, jer bez njih nema ni džamije - rekao je Božovic Jusufspahicu.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |