петак, 22. мај 2015.

Srbe teraju pljačkom i batinama

 Prebijeni i opljackani: Miodrag i Neda Konic

U kucu bracnog para Nede i Miodraga Konica, tokom noci izmedu nedelje i ponedeljka, upale su tri nepoznate osobe, nanele im telesne povrede i opljackale, pokupile sav novac koji su imali - 140 evra i 3.000 dinara. Lekari su supružnicima konstatovali povrede grudnog koša.

Dan ranije, Milijana Magic iz sela Grabac kod Kline, gledala je kako joj cetvorica lopova iz garaže kradu traktor. Kroz suze, ona za "Vesti" prica da je ovo drugi traktor koji su ukrali njenoj porodici. Da bi se zaštitili od napada, kaže, zet i cerka su postavili kamere oko kuce, ali ocigledno da su lopovi to znali.

- Preko kamera sam videla njih cetvoro. Nisu mogli u moje dvorište jer je jako osvetljeno i jasno bi se videlo šta rade, pa su uzeli merdevine i pokušali da iskljuce sijalicu. Kada nisu uspeli, iskljucili su struju na trafo- stanici. Zatim su razbili vrata garaže, razvalili kapiju i odvezli se traktorom. Toliko sam se uplašila da nisam mogla da se snadem. Cele noci sam gledala i kukala. Na kraju, oko pet ujutru, sam smogla hrabrosti, pozvala cerku, a ona je pozvala policiju - kaže Milijana Magic.

Milijana i njen suprug Radonja živeli su od malo zemljoradnje i njegove penzije. Od kako je on pre dva meseca preminuo, ona je ostala bez ikakvih primanja, a sada, prica, nema cime da ode u njivu gde su posadili pšenicu i kukuruz.

- Verujte ne znam ni šta ni kako da radim. Zadesila me je velika muka. Svi smo ovde uznemireni. Pokušvali smo da sa svima budemo dobri, ali oni upadaju u kuce, pljackaju... Volimo da živimo tamo gde smo rodeni, ali oni ne daju. Ovde od opstanka nas, izgleda nema ništa - ogorcena je Milijana.

U selu Grabac bez traga je nestalo cak deset pumpi koje meštani koriste da iz bunara crpe vodu. Policija nije našla ni pumpe, ni traktore, ni pocinioce.

Napade i pljackanje povratnika je moguce zaustaviti jedino ako se pocinioci što pre privedu pravdi, kaže za "Vesti" Dalibor Jevtic, ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova.

- Na prvom sastanku meduministarske grupe za povratak cu zahtevati da se Ministarstvo unutrašnjih poslova dodatno angažuje po pitanju Kline. Ovo se sada mora podici na najviši nivo jer u poslednjih mesec dana smo imali šest slucajeva napada i pljackanja povratnika u opštini Klina. Apeli ocigledno ne daju rezultate i zato se mora napraviti mehanizam zaštite ovih ljudi unutar Policije Kosova - kaže Jevtic.

U ove dve metohijske opštine, Srbe povratnike napadaju i pljackaju, ali kosovska policija nikada zvanicno nije saopštila da li je iko priveden zbog toga. Ni medije, ni ministarstva.

- Usmeno sam mogao da cujem da se slucajevi rešavaju. Pismeno, iako sam to zvanicno tražio, nikada nisam dobio podatke o tim slucajevima, niti o rezultatima istraga koje je Policija Kosova vodila o napadima na povratnike u opštini Klina - kaže Dalibor Jevtic.

Napade na Srbe povratnike kosovsko društvo uopšte ne prepoznaje kao problem. O tome albanski politicari ne govore, a mediji na albanskom jeziku, osim sporadicnog prenošenja saopštenja Ministarstva za povratak i zajednice - ne izveštavaju. Prema zvanicnim podacima, u opštinu Klina od 2002. do danas se vratilo 1.360 raseljenih Srba. Danas u 18 sela živi svega oko 220 starijih Srba povratnika. U opštini Istok je izgradeno 504 kuca za povratnike i zvanicno se vratilo se oko 2.700 raseljenih Srba. Danas u toj opštini živi ukupno 1.000 Srba. Osim bezbednosti, jedan od glavnih razloga za ponovni odlazak Srba su i ekonomski razlozi.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |