субота, 23. мај 2015.

Berlin ne pušta Srbiju u EU

Proteklih dana je postalo jasno da je u vodu pala najava o otvaranju prvih poglavlja u junu. I oktobar koji figurira kao novi termin, mogao bi da bude na vrlo dugom štapu. O tome svedoci izjava ambasadora Nemacke u Srbiji Hajnca Vilhelma da ne zna da je Berlin dao zeleno svetlo za otvaranje poglavlja za pristup Srbije EU u oktobru, niti je nešto o tome cuo.

Vucic kaže da su svi u Srbiji umorni od strpljenja koje iskazujemo prema EU.

- Nismo samo uložili mnogo vremena, energije i politicke snage, vec smo zapoceli najteže moguce ekonomske reforme. Postigli smo mnogo u dijalogu sa kosovskim Albancima, ali nismo dovoljno poštovani - rekao je Vucic.

Predsednik parlamentarnog Odbora za evropske integracije Aleksandar Senic, medutim, komentariše da nesposobna vlast stalno sebi zadaje rokove i postavlja ciljeve koje ne može da ispuni, stvarajuci tako nerealna ocekivanja kod gradana. On za naš list podseca da je u 2014. licitirano da ce otvaranje poglavlja biti u julu, oktobru, pa decembru.

- Vlada je uvek krivca nalazila u EU, što kod gradana stvara utisak da smo stalno uslovljeni i ucenjeni - rekao je Senic, poslanik opozicione SDS.

Srpska vlast, prema recima analiticara Nebojše Bakareca, pomera datume ne samo po pitanju otvaranja poglavlja, vec i kada je rec o drugim krupnim i medunarodnim projektima.

- Pricali su 2012. da ce nam za dve godine biti bolje, a kad je rok prošao, pomerili su ga za kraj 2016. Sve vlasti su to radile, ali je ova suocena sa ekonomskom propašcu, nalazi se izmedu cekica i nakovanja na medunarodnom planu, a uz to je i nesnalažljiva. Cini mi se da smo na putu u EU kao hrcak koji trci beskonacno u tockicu - zakljucio je Bakarec za "Vesti".

Aleksandar Senic istice da se susretima sa predstavnicima EU uverio da Gazivode nisu uslov za otvaranje poglavlja, vec izrada akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

- To je beskrupulozni blef i izgovor da se prikrije nesposobnost vlade. Sreo sam se i sa Hanom, Mogerinijevom, Mekalisterom, Danijelsonom... Nikad nije receno da su Gazivode uslov, vec samo izrada akcionih planova za poglavlja 23 i 24. Prava i jedina istina je da vlada nije ostvarila osnovni preduslov - kaže Senic.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |