петак, 22. мај 2015.

VELIKI KORAK NAPRED: Naši lekari radiće samostalno i na zamenama aorti

U Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine uradena je operacija aneurizme grudne i trbušne aorte, koju je zajedno sa hirurškim timom Instituta izveo prof. dr Majkl Džejkobs, šef hirurgije u Univerzitetskoj bolnici u Mastrihtu iz Holandije. Time je pacijentkinji (47) izvedena kompletna zamena grudne i trbušne aorte, što predstavlja jednu od najkomplikovanijih operacija u kardiovaskularnoj hirurgiji.

- Tim je vrhunski odradio izuzetno zahtevan hirurški posao, pa je operacija protekla odlicno i izuzetno sam zadovoljan i uslovima rada i medicinskom ekipom. To je pomak unapred u zaokruživanju širokog spektra komplikovanih operacija koje se vec rutinski rade u ovoj bolnici. Nadam se da ce saradnja sa Srbijom biti nastavljena i ocekujem da ce tim Instituta u skorijoj buducnosti biti potpuno kompetentan da samostalno leci svoje pacijente u ovoj oblasti - rekao je jedan od najboljih svetskih hirurga torako-abdominalne aorte prof. dr Majkl Džejkobs.

Inace, za ovakvu hiruršku intervenciju potrebno je oko sedam do osam casova rada, tokom kojih je posebno znacajno uspešno izvesti kompleksnu tehniku zaštite kicmene moždine i svih organa prokrvljenih iz obolelog dela aorte.

- Operacija ima veliki znacaj za našu ustanovu i predstavlja prvi korak u planu da uvedemo ovu proceduru u redovan operativni program. Time cemo omoguciti pacijentima sa bolešcu grudne i trbušne aorte da dobiju adekvatno lecenje u našoj ustanovi - istakao je doc. dr Aleksandar Redžek, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Pratite Sport na Facebooku i Twitteru

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |