субота, 23. мај 2015.

Kastro uzvratio Nikoliću s odlikovanjem i naglasio da "Kuba neće priznati Kosovo!"

 Nikolic je dobio najviše kubansko odlikovanje "Hose Marti"

Inace, Hose Marti Perez je kubanski nacionalni heroj, revolucionar, filozof, politicki teoreticar, pesnik, esejista, novinar. Jedan je od najvecih latinoamerickih intelektualaca. Koncept slobode i demokratije su istaknute teme u svim njegovim delima. Svojim politickim delovanjem borio se za oslobodenje Kube od Španije, te je proglašen "apostolom kubanske nezavisnosti". Bio je zagovornik slobodne Latinske Amerike, cemu je dao veliki doprinos, te se smatra herojem i simbolom nezavisnosti regiona. Orden Hose Marti je ustanovljen 1972. godine i najveceg je ranga, a dodeljuje se za doprinos svetskom miru, u obrazovanju, u kulturi i nauci.

'>Ordenom "Hose Marti" su u 2014. godini odlikovani predsednik Rusije i Kine.

Sekretar vlade Homero Akosta Alvarez je citajuci Ukaz o odlikovanju istakao da je doprinos srpskog naroda svetskom miru, posebno u svetlu 70-te godišnjice pobede nad fašizmom, kada je srpski narod ispisao herojske stranice u borbi protiv tog svetskog zla.

- Srpski narod je podneo najvece žrtve, srazmerno broju stanovnika. Kuba izražava principijelnu podršku Srbiji da ocuva svoj suverenitet i integritet. Predsednik Nikolic je dao nemerljiv doprinos razvijanju bilateralnih odnosa tokom dugog niza godina kao predsednik kluba prijateljstva u parlamentu Srbije - rekao je Alvarez.

Istakao je da je Nikolic, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kubi, dao prioritet odnosima dveju država, koji ce se sigurno još više unaprediti njhegovom posetom Kubi.

- Primicete najviše odlikovanje naše otadžbine, koje nosi ime našeg narodnog heroja, kao znak ljubavi i poštovanja našeg naroda prema vama - rekao je Alvarez.

Kuba ce nastaviti da pruža podršku Srbiji u borbi za teritorijalni integritet i suverenitet, porucio je kubanski predsednik Raul Kastro u razgovoru sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolicem, koji mu je zahvalio na tome što Kuba nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova i Metohije.

Obecali da ce se truditi da sacuvaju dobre medudržavne odnose: Kastro i Nikolic

Informativna služba predsednika saopstila je da je Nikolic rekao da je "Kuba svetao primer istrajnosti u borbi za slobodu", te da Srbija "nikada nece uciniti ništa da odnosi dve zemlje budu poremeceni", vec ce uložiti maksimalne napore da se prijateljstvo razvija i produbljuje.

Kubanski mediji preneli su Nikolicevu posetu kao udarnu vest uz podsecanje da su se Nikolic i Kastro sreli nedavno u Moskvi gde su prisustvovali obeležavanju 70. godišnjice pobede nad fašizmom.

U srpskoj delegaciji je i ministar zdravlja Zlatibor Loncar, a supruga predsednika  Dragica Nikolic, posetice popodne Bolnicu za majku i dete "Ramon Gonzales Coro" i donirace opremu za bebe, dok ce u školi za decu sa posebnim potrebama " Siera Maestra" donirati  laptopove, saopštila je Služba predsednika za saradnju s medijima.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |