четвртак, 21. мај 2015.

OVO uništava zube? Nauka kaže - DA!

Ovaj clanak je preuzet sa sajta Men's Health.


Kada dode do nastanka karijesa, uglavnom krivimo gazirane sokove, slatkiše ili lošu tehniku pranja zuba. Ali postoje i drugi, manje poznati, a takode razorni cinioci, koji mogu da unište vaš osmeh.


TRENING
Nova nemacka istraživanja sugerišu da dugi kardio treninzi mogu da uzmu danak vašim bisernim zubima. Naucnici su uporedivali oralno zdravlje izdržljivih atleta sa ljudima, koji ne vežbaju i zakljucili  su da su sportisti skloniji eroziji zuba, kao i da dugi vremenski periodi provedeni na treningu povecavaju rizik od nastanka karijesa.


Razlog ovakvih rezultata leži u redukovanju lucenja pljuvacke kod sportista. Pljuvacka sadrži minerale koji neguju vaše zube i neutralizuju kiseline koje uzrokuju truljenje i smanjivanje izdržljivosti i jacine zuba.


Kvarenje zuba podsticu i brojni kiseli sportski napici i slatki energetski gelovi, koje sportisti konzumiraju u toku treninga.


Najbolje je da operete zube pre treninga, kao i da isperete usta vodom nakon konzumiranja sportskih napitaka. Takode, uzimajte žvakace gume bez šecera dok trenirate kako biste podstakli lucenje pljuvacke.


LEKOVI
Mnogobrojni lekovi protiv alergije, depresije, srcanih oboljenja ili za krvni pritisak uglavnom dovode do sušenja usne duplje odnosno do redukovanog lucenja pljuvacke, koje može da dovede do erozije zuba .


“Kada vaš organizam ne luci dovoljno pljuvacke, kroz nekoliko meseci, vaši zubi mogu da pretrpe neopisivu štetu”, kaže Edmond Hjulet, profesor stomatologije na Univerzitetu u Kaliforniji.


Žvacite žvake bez šecera ili jedite bombone, koje ne sadrže šecer. Držite se podalje od namirnica koje su bogate šecerom I kiselinama jer one podsticu eroziju i oštecenje zuba.


GORUŠICA
Da li ste znali da refluksna kiselina može da uništi vaše zube? Kiselina iz vašeg digestivnog sistema može da  se nade u vašim ustima, delujuci na usnu duplju kao i kiselina iz gaziranih sokova i sportskih napitaka.


Ukoliko je vaš stomatolog otkrio eroziju u zadnjem delu vaše usne duplje, najverovatnije je refluksna kiselina krivac za to. Posavetujte se sa doktorom kako da se izborite sa gorušicom.


VREME PRANJA ZUBA
Pranje zuba nakon konzumiranja namirnica koje sadrže kiselinu, kao što su dus, voce, sportska pica, crveno vino ili gazirani sokovi, može da oslabi vašu gled, što može da dovede do pucanja zuba.


Isperite usta vodom, kako biste uklonili kiselinu i sacekajte 40 minuta da kalcijum iz vaše pljuvacke remineralizuje oslabljene regije usne duplje. Onda operite zube. 


SA SAJTA MEN'S HEALTH

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |