петак, 25. јул 2014.

Đurić: Tenzije u Kosovskoj Mitrovici tema u Briselu

 Situacija u Kosovskoj Mitrovici i nacin na koji se sprovodi pravda bice najvažnije teme razgovora u Briselu, rekao je u ponedeljak direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðuric.

Nema pravde za Srbe: Marko Ðuric

"Glavna tema razgovora bice situacija u Kosovskoj Mitrovici gde i dalje vladaju tenzije usled dogadaja na mostu. Ne mogu predstavnici ekstremistickih grupa da postavljaju svoje spomenike, kao što je spomenik Ademu Jašariju u srpskom jezgru", kazao je Ðuric za televiziju "Pink" dan uoci puta u Brisel.


Ðuric ce u utorak razgovarati s predstavnicima Prištine i visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton i o formiranju Zajednice srpskih opstina i pitanju imovine.

"Postoje potencijalni problemi, Priština vidi Briselski sporazum samo kroz prizmu sada važecih, svojih zakona. Gotovo da nisu pokazali nikakvu fleksibilnost za promenu njihovh zakona, a postoje zakoni koje ce morati da menjaju u skladu sa sporazumom, kao što je Zakon o lokalnoj samoupravi", kazao je Ðuric.

On je ocenio da se na Kosovu pravda prema Srbima "sprovodi pod znacima navoda" i porucio da to jasno pokazuje primer lidera Gradanske incijative SDP Olivera Ivanovica, "koji je šest meseci na pravdi Boga u pritvoru", bez podignute optužnice.

Ðuric je ponovo ukazao na znacaj ucešca Srba u vlasti na Kosovu i kao dobar primer izdvojio sednicu konstitutivne skupštine Kosova kojoj je predsedavala poslanica sa liste "Srpska" Milka Vulovic.

"U jednom trenutku ona je predsedavala sednicom na sprskom jeziku i to je dobro, da se vidi da smo svoj na svome, da se u institucijama govori srpski jezik", ocenio je Ðuric.

On je istakao da je Srbija od predstavnika UMNIK-a tražila podršku za pocetak ekonomskih projekata koji imaju za cilj da "reše veliku nezaposlenost naših ljudi na celoj teritoriji Kosova i Metohije".

"Stopa nezaposlenosti mladih je više od 60 odsto, što za nas nije dopustivo", dodao je Ðuric.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |