субота, 26. јул 2014.

"Vilijamsov izveštaj dokazao srpske tvrdnje"

 Tužilac Srbije za ratne zlocine Vladimir Vukcevic izjavio je da je Tužilaštvo zadovoljno nalazima Specijalnog tima za istraživanje trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine i naglasio da je izveštaj tog tima dokazao ono što je srpska strana tvrdila od pocetka.

Zadovoljan onim što je video u izveštaju Klinta Vilijamsona: Vladimir Vukcevic

On je naveo da zbog kolegijalnog dogovora sa šefom Specijalnog tima Klintom Vilijamsonom Tužilaštvo nece izlaziti ni sa kakvim podacima dok 28. jula u Briselu ne bude prezentovan zvanicni izvještaj.


"Istražujuci sudbinu 300 do 500 nestalih osoba nealbanske nacionalnosti došli smo do saznanja da su one bile žrtve ratnog zlocina, a po svoj prilici bilo je nasilnog uzimanja organa u svrhu njihove prodaje. O tome smo prvo obavestili Dika Martija, a nakon što je obrazovan Specijalni istražni tim obavestili smo i njih", rekao je Vukcevic za list "Danas".

On je istakao da je Vilijamsonov tim pokazao veliki profesionalizam i da do sada nije podlegao nikakvim politickim pritiscima.

Medutim, on nije htio da ulazi u prognoze da li ce eventualni pritisci usloviti da niko ne bude procesuiran za "Žutu kucu".

"Pre nego što smo predali podatke Vilijamsonovom timu, došli smo do dokaza da su ratni zlocini pocinjeni, ali smo i utvrdili ko bi za njih mogao da odgovara. Sada je vreme da medunarodna zajednica osnuje sud za zlocine takozvane Oslobodilacke vojske Kosova, koji bi sudio optuženima", rekao je Vukcevic.

On je potvrdio da ce izvještaj Vilijamsona biti prezentovan 28. jula u Briselu i iskazao uverenje da ce to biti potvrda iskrenih napora da odgovorni za stradanje Srba i drugih nealbanaca konacno budu izvedeni pred lice pravde.

"Posebno ce to biti udarac onim koji su zataškavali istragu 15 godina, a mi cemo nastaviti da saradujemo na ovom slucaju, koliko je u našoj moci i našoj nadležnosti", porucio je Vukcevic.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |