субота, 26. јул 2014.

Jeremić opet juriša na Njujork

 Epopeja o mogucoj kandidaturi bivšeg srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremica za generalnog sekretara UN, po ko zna koji put je aktuelizovana u beogradskim medijima, saznanjima da se ovaj politicar i pre odluke Vlade Srbije o tom pitanju, predstavlja kao kandidat za najvišu funkciju na Ist riveru.

Gde ja stadoh ti produži: Ban Ki Mun i Vuk Jeremic

Jeremic je bio nedostupan za komentar do zakljucenja našeg izdanja, a prema saznanjima "Vesti" iz izvora u njegovom okruženju, juce je trebalo da krene iz Njujorka za Španiju. Više informacija nismo mogli da dobijemo ni u nevladinoj organizaciji Centar za medunarodnu saradnju i održivi razvoj, koji je Jeremic osnovao kada se prošle godine po isteku jednogodišnjeg mandata predsedavajuceg u Generalnoj skupštini UN vratio kuci.



Vlada nema personalno rešenje za poziciju generalnog sekretara UN, potvrdio je šef diplomatije Ivica Dacic navodeci da je bilo razgovora sa Jeremicem o njegovim planovima, ali da odluka o kandidaturi nije doneta, niti je u planu da se sada donosi. Da se Jeremic samokandidovao, objavio je dnevnik "Blic", navodeci da se u sedištu UN pojavio medaljon na kojem piše Vuk Jeremic kandidat Srbije, a u sredini godine mandata 2017-2022.


Ovaj politicar mlade generacije, pominjan je u više navrata kao moguci naslednik Ban Ki Muna. Ta mogucnost se u javnosti prvi put zavrtela još u vreme dok je bio deo rukovodstva u palati svetskih naroda.


Britanski Rojters je pre nepune dve godine izneo ocekivanja da bi novi prvi covek Svetske organizacije mogao da dode iz redova istocno evropskih zemalja, ali ovaj srpski politicar tada nije hteo da govori o svojim planovima. Ista informacija se pronela i godinu kasnije, jeseni 2013. kada je Jeremic, koji je u meduvremenu izbacen iz Demokratske stranke pošto je odbio da vrati poslanicki mandat, uveliko sedeo u skupštinskim klupama.

Dok se uveliko ocekivalo da obuce drugi stranacki dres, on se okrenuo nevladinom sektoru i kontaktima sa mnogim bivšim i aktuelnim svetskim politicarima. Kada je pocetkom ove godine postao clan Mreže za pronalaženje rešenja održivog razvoja UN, pokrenuta je i stara prica o njegovom visokom angažmanu u Njujorku.

 Kao moguci protivkandidati iz regiona za Ban Ki Munovu fotelju pominjani su bivši slovenacki predsednik Danilo Tirk, hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusic, slovacki ministar spoljnih poslova Miroslav Lajcak i generalna direktorka Uneska Bugarka Irina Bokova. Novi generalni sekretar UN trebalo bi da stupi na dužnost pocetkom 2017, a njegov mandat traje pet godina i može se jednom obnoviti.

Ista spekulacija podgrejana je i u aprilu, ali sa navodima da bi osim Jeremica i njegov nekadašnji gimnazijski profesor i bivši lider DS Boris Tadic hteo ovu poziciju. Tadic je to demantovao, a Jeremicu s kojim je došao u sukob kada je DS 2012. izgubio vlast porucio je da "oni koji se za funkcije poput generalnog sekretara UN kandiduju preko novina i nemaju nikakvu šansu da budu izabrani".

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |