субота, 26. јул 2014.

NE DIRAJ TITA NA PLAŽI: Brozu niko nije smeo da pisne u tri situacije!

BEOGRAD - Muzej istorije Jugoslavije (MIJ) danas je vrveo od turista koji su došli da obidu tu instituciju u kojoj se cuva uspomena na dugi period vladavine doživotnog predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita. Medutim, zainteresovani koji žele da saznaju više o njegovom privatnom životu, o tome kako je živeo, u cemu je uživao, kako je izgledao jedan njegov dan, šta je oblacio... mogu da posete Kucu cveca, koja je sastavni deo MIJ-a, gde je priredena nova stalna postavka pod nazivom "Tito licno".


Uvid u predmete koje je Josip Broz Tito najcešce i najradije koristio osmislili su muzejski savetnici MIJ-a Momo Cvijovic i Veselinka Kastratovic Ristic. U odabiru predmeta autore je vodila želja da saznaju kakav je Josip Broz Tito bio privatno i kako su državnicke aktivnosti uticale na njegovo slobodno vreme i stvaranje kulta licnosti.  Kuca cveca Kako je licni i javni život uticajnih državnika nemoguce razgraniciti izložba je tematski podeljena na pet celina: Covek sa stilom, Susreti, Putovanja, Hedonizam i Druže Tito mi ti se kunemo. Izložen je 61 predmet, kao i 128 štafeta koje su doživotnom predsedniku Jugoslavije poklanjane 25. maja.

Medu eksponatima su cilindri koje je Broz nosio, odela, cipele, ali i detalji po kojima je bio specifican, kao što su naocare za vid, zatim upaljaci, pošto je bio pušac, igle za kravate i drugo. Cvijovic je kao zanimljivost Tanjugu istakao Uputstvo o nacinu rada predsednika republike o tome kako izgleda jedan njegov radni dan, a koji su nedavno pronašli.

Tu je navedeno šta predsednik radi od ustajanja ujutru, pa do kasnih vecernjih sati.
"Zanimljivo je da su spomenute samo tri situacije u kojima se predsednik uopšte nije smeo ometati, a to su dok gleda film, kada se nalazi u foto labaratoriji i dok se sunca, odnosno kada je na plaži", istakao je Cvijovic.


On smatra da su to jedine situacije koje govore koliko je on uživao u privatnom životu, a i poznato je da je Tito obožavao film, pošto je dnevno gledao po dva, tri filma.
"U tom uputstvu se vec na trecoj strani nalazi stavka da licni sekretar napušta radno mesto kad pocinje filmska projekcija", rekao je kustos.On je objasnio da je najveci deo dana Broz obavljao svoje državnicke obaveze, kao što je primanje pošte, odgovaranja na pisma, sastanci, a u trenucima odmora bavio se sportom. 

"Tito je najviše voleo takozvane takmicarske igre, gde se u takmici sa jednim protivnikom", rekao je on i podsetio da su to bili šah i tenis.U arhivi MIJ-a se nalaze brojne fotografije i predmeti koji prikazuju Tita u slobodnim aktivnostima: u lovu, krstarenjima, sa poznatim glumcima... U današnje vreme novinska fotografija nije toliko "životna", a Cvijovic napominje da se novinari iznenade kada posete fototeku MIJ-a i kaže da su zbunjeni nacinom na koji su dogadaji "uhvaceni" fotoaparatom i nacinom kako je sve beleženo iz dana u dan."O Titovom životu je sacuvana fanstaticna dokumentacija i arhivska i foto grada, a ne znam da li je to slucaj sa današnjim predsednicima", kaže on. 

"Problem je u nacinu života, u brzini. Na izloženim fotografijama se pre svega vidi, da je Tito imao vremena, jer je po protokolu postojalo vreme, a izmedu ostalog vreme je bilo odvojeno i za njegove susrete za fotoreporterima", zakljucuje Cvijovic i dodaje da mu se cini da danas to vreme ne postoji.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |