четвртак, 24. јул 2014.

BEOGRAĐANI, OPREZ: Provalnici godišnje obiju 1.700 stanova!

BEOGRAD - U Beogradu se godišnje na meti provalnika nade oko 1.700 stanova i kuca. Tokom godišnjih odmora broj provala se blago povecava ali, kako kažu u PU za grad Beograd, taj broj nije alarmantan.


Uglješa Steševic, šef odseka za suzbijanje teških krada u beogradskoj policiji, kaže da ne postoji apsolutna zaštita od provala i da nema tog sistema koji ne može da se onesposobi, ali da gradani adekvatnim merama zaštite mogu da odvrate provalnike od njihove namere.
- Najviše stanova obije se na Novom Beogradu, a kad je rec o kucama, najugroženije su one u opštini Savski venac. Na meti provalnika su i vikendice u okolini Beograda, koje uglavnom nisu dobro obezbedene - kaže Steševic.
 Upozorava... Uglješa Steševic
Dve grupe provalnika

Provalnici obijaju stanove onda kad u njima nema ukucana, ako mogu lako i neopaženo da pobegnu kroz prozor, preko krova ili terase i ako znaju da ce u stanu naci novac, nakit ili umetnicke slike.
- Obijaci najpre proveravaju da li je stan prazan. Gledaju da li je puno poštansko sanduce, posmatraju da li su stalno zatvoreni prozori, ugašena svetla, spuštene roletne... Potom zvone na interfon ili ulazna vrata, a cesto preko informacija nadu broj telefona i zovu kako bi se uverili da niko nije u stanu - kaže Steševic.
 
Provalnici se dele na amatere i profesionalce.
- Amateri su narkomani koji su izdržavali zatvorske kazne. Oni lutaju ulicama i ulaze u stanove ukoliko je otvoren prozor, otkljucana ulazna vrata ili ako nadu kljuc ispod otiraca ili na štoku vrata. Za razliku od amatera, profesionalci koriste specijalni obijacki alat, takozvane cvake, cešljeve i lomilice. Osudivani su zbog istih krivicnih dela, a kako bi se uverili da u stanu zaista nema nikog, stave neki predmet izmedu vrata i ragastova kako bi proverili da niko nije dolazio - kaže Steševic.  Dobro opremljeni... Alat koji koriste provalnici
Pomoc komšija

Naš sagovornik kaže da dobar komšija može da bude bolji i efikasniji od bilo kog alarma.
- Kljuc od stana najbolje je ostaviti kod suseda, koji ce povremeno dolaziti, podizati roletne i otvarati prozore, jer provalnici na taj nacin nece ni pomisliti da su ukucani zapravo na odmoru. Komšije bi takode trebalo da prijave policiji ukoliko primete da se nepoznate osobe šetaju po zgradi - kaže Uglješa Steševic. Pratite Sport na Facebooku i Twitteru

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |