петак, 25. јул 2014.

Birokratija jača od kulturnog nasleđa

 Zašto Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno naslede Srbije nije nominovao krajišku kulturnu tradiciju za registar Uneska? Na to pitanje i dalje nema odgvora, iako je odluka donešena još prolestos a nominacija odložena za neki drugi put.

više od folklora: Narodnom nošnjom protiv zaborava

Saša Sreckovic, muzejski savetnik etnolog i bivši predsednik Nacionalnog komiteta, kaže da je došlo do preglasavanja izmedu clanova, koji su vecinom bili za to da se odloži ta nominacija.



- Nakon toga se malo podigla prašina. Izdato je saopštenje iz Ministarstva kulture i formirana grupa u Etnografskom muzeju, ja sam podneo ostavku posle mesec dana. Sada je predsednik Nacionalnog komiteta Danijel Sinani, profesor Filozofskog fakulteta. Nadam se da ce se uskoro taj problem krenuti sa mrtve tacke - kaže za "Vesti" Sreckovic.


On podseca da se gotovo mesec dana cekalo na odobrenje Ministra kulture za ovu kandidaturu.


- Sledeci problem je bio u opstrukciji nastaloj u pocetku procesa pripreme nominacija, i to od strane kolega u Centru za nematerijalno kulturno naslede Srbije, a što je narocito došlo do izražaja u finalnoj fazi rada na nominacijama. Pozadina svega toga mi nije poznata - kaže Sreckovic.



Medu nominacijama koje su ove godine pripremane je srpsko kolo i ono konkuriše za Uneskovu listu reprezentativnog nematerijalnog kulturnog nasleda covecanstva.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |