субота, 26. јул 2014.

Carinski propisi na jednom mestu (9): Selidbe u Srbiju

 Po Carinskom zakonu domaci državljani koji se vracaju iz inostranstva oslobodeni su placanja uvoznih dažbina kada žele da donesu pokucstvo. Ukoliko se radi o mešovitom braku, dokumentacija treba da glasi na onog supružnika koji ima srpsko ili dvojno državljanstvo.

Domaci državlljani koji se vracaju iz inostranstva oslobodeni su placanja uvoznih dažbina kada žele da donesu pokucstvo

Kako biste ostvarili ovo pravo morate prvenstveno da posedujete dokument u kome ce biti detaljan popis selidbenih stvari koje osoba i sama može da popiše, kao i okvirna procena ukupne vrednosti.



Napominjemo da ova povlastica važi samo ukoliko vrednost tih stvari ne prelazi iznos od 5.000 evra. Povlastica nece moci da se ostvari ukoliko se uz spisak popisanih stvari ne dostavi i potvrda da je na radu u inostranstvu osoba provela neprekidno najmanje dve godine. Tu potvrdu ona može pribaviti bilo u našem Konzulatu ili u firmi u kojoj je bila zaposlena. I konacno, potrebno je da uz sve prethodno navedeno priloži i pisanu izjavu o tome da pokucstvo donosi, jer se trajno seli u Srbiju, da potpiše tu izjavu i ispod navede broj pasoša. Pravo na unos pokucstva u Srbiju bez uvoznih dažbina ne može da se ostvari po osnovu bracne zajednice sa domacim državljanima, kao ni u slucaju da domaci državljanin nije neprekidno radio u inostranstvu najmanje dve godine.

U tom slucaju, pokucstvo je moguce uneti u Srbiju, ali samo uz placanje uvoznih dažbina koje ce biti obracunate prema Carinskoj tarifi za svaku stvar ponaosob. U slucaju da nameravate da uvezete polovne stvari poput bele tehnike, televizora ili nameštaja, moracete da platite uvozne dažbine.


Možete formalnosti završiti na samom granicnom prelazu u takozvanom skracenom carinskom postupku, kada ce vam roba biti procenjena i ocarinjena jedinstvenom carinskom stopom od 10 odsto. Osobe koje su dobile državljanstvo u Srbiji, azil, odnosno odobrenje za stalno nastanjenje, oslobodene su od placanja uvoznih dažbina na predmete domacinstva, osim na motorna vozila.

Da bi iskoristio ovu povlasticu korisnik uz pismeni zahtev za oslobodenje od placanja uvoznih dažbina podnosi carinskom organu i sledece:


1. Potvrdu o prijemu u državljanstvo Srbije, odnosno potvrdu da je dobio azil ili odobrenje za stalno nastanjenje u Srbiji.
2. Spisak predmeta za domacinstvo koje unosi, odnosno uvozi, sa naznacenjem vrste i kolicine.


Korisnik povlastice može da uveze predmete domacinstva u roku od jedne godine od dana dobijanja državljanstva Srbije, odnosno azila ili odobrenja za stalno nastanjenje u Srbiji. Prema Carinskom zakonu roba koja je bila oslobodena od placanja uvoznih dažbina ne može se otuditi, dati na korišcenje drugom licu ili drukcije upotrebiti, osim u svrhe za koje je bila oslobodena od placanja uvoznih dažbina u roku od tri godine od dana stavljanja u slobodan promet. Možete se slobodno raspolagati samo onim predmetima za koje su placene uvozne dažbine.

0 comments:

Постави коментар

adf 300x250

Архива чланака

facebook like

Socijalni STANOVI U NISU NIJE CENA OD 350 EURA POGLEDAJTE

Postovani mozda je za vas like stranice mala stvar, ali nama puno znaci HVALA!!!!

facbook like

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |